Emitovan prvi dio emisije
8

VIDEO / Armstrong: Mislio sam da mogu dobiti sve što poželim

FENA
Dugo najavljivani trenutak se napokon dogodio. Bivši američki biciklista Lance Armstrong javno je gostujući kod američke televizijske voditeljice Oprah Winfrey priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Armstrong je kod Oprah gostovao početkom sedmice i razgovarali su više od dva i pol sata. Prvi dio intervjua emitovan je sinoć, a drugi dio slijedi u subotu. Da je Armstrong u emisiji priznao dopingovanje nagađalo se danima, no sada je sve i službeno.

Posrnuli biciklista kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta "Tour de France", te olimpijska medalja iz Sydneyja, otvorio je dušu kazavši kako je sistemski uzimao nedozvoljene stimulanse te koristio transfuziju krvi. Priznao je kako se počeo dopingovati 90-tih godina prošlog stoljeća. Otkrio je i kako je bio kolovođa dopingovanja u američkoj mekipi US Postal, čudeći se biciklistima koji nisu željeli sudjelovati u njegovom 'projektu'.

"Bio sam arogantan, mislio sam da mogu dobiti sve što poželim. Tada nisam mislio kako radim nešto loše. To nije bila prevara, već povećanje mogućnosti da pobijedim", kazao je Armstrong.

Odgovarajući na pitanja u "američkoj ispovjedaonici", kako neki nazivaju emisije Oprah Winfrey, Armstrong nije plakao, kao drugi slavni gosti, poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi. Svjestan je kako je mnoge razočarao i kako će ga nakon ovog priznanja mnogi zamrziti.

Oprah je iz njega pokušala izvući imena i drugih dopingovanih biciklista, no Armstrong nije želio "cinkati".

"Ne želim nikoga optuživati, nije mi ugodno govoriti o drugima", kazao je Armstrong.

Američki biciklista u skandal nije želio uplesti talijanskog ljekara Michela Ferrarija, za kojeg je tvrdio kako je dobar i pametan čovjek. Demantovao je i tvrdnje bivših kolega Tylera Hamiltona i Floyda Landisa, da je potkupio čelnike Međunarodne biciklističke federacije (UCI) 2001. kada je navodno bio pozitivan na utrci Švicarskoj.

"Novac sam donirao, ali ne zbog skrivanja dopinga," kazao je.