sport
147

Armin Gazić: Kako sam osvojio Matterhorn, "majku svih rogova"

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma "Vedro" iz Zenice večeras je u amfiteatru Politehničkog fakulteta u Zenici upriličilo projekciju kratkog filma koji govori o uspješnom osvajanju sjeverne stijene Matterhorna dvojice bosanskohercegovačkih alpinista Armina Gazića i Harisa Kalajdžisalihovića.

Matterhorn predstavlja viziju i avanturu svakog alpiniste, a osvajanje sjeverne stijene za oko 500 alpinista, završilo je na najgori način. Međutim, "majka svih rogova" kako još nazivaju sjevernu stijenu Matterhorna, u junu prošle godine nije bila neosvojiva za Armina i Harisa, koji su time postigli historijski uspjeh bh. alpinizma i vratili se u konkurenciju najkvalitetnijih u regiji.

Gazić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je sretan što je nakon gostovanja u Sarajevu i Mostaru, sada pred svojim sugrađanima u Zenici.

"Prijateljima sam govorio - treća sreća u Zenici. Prikazali smo film o pripremama prije samog uspona, te uspon koji će, nadam se, biti motivacija za neke konkretne korake u životu mojih sugrađana", kazao je Gazić.

Nakon projekcije, uslijedila su brojna pitanja vezana za sam uspon i pripremu, na šta je Armin odgovarao sa velikim zadovoljstvom.

"Za Matterhorn se ne možete pripremati od danas i reći da ćete za pet mjeseci ići u pohod. Pored fizičke pripreme, koja je presudna, važno je i aktivno bavljenje alpinizmom. Moje pripreme za Matterhorn trajale su nekih sedam ili osam godina. Sjeverna stijena mi je bila vrhunac, kruna tog truda, a za sljedeći izazov sam sebi postavio sjevernu stijenu Eigera", izjavio je Armin, te dodao:

"Kada me pitaju za osjećaj, ja kažem da ga je nemoguće opisati, a ni slikama dočarati. Svi ti faktori, sam napor, uspon, izmorenost, a onda šlag na vrh - sve su te emocije koje se jednostavno ne mogu opisati. Također i silazak uvijek predstavlja opasnost. Mi smo silazili dok je bila noć i ni u jednom trenutku nismo znali šta je ispod nas, ali sve su to opasnosti kojih ste uvijek svjesni", istakao je.

Armina i Harisa je Sportski savez Bosne i Hercegovine nagradio za doprinos u razvoju sporta u BiH.

Jedan od članova Udruženja "Vedro", Afan Abazović, kazao je kako je cilj večerašnjeg predavanja informisati građane Zenice o uspjehu mladih alpinista, ali i samom alpinizmu.

"Mi smo večerašnjom projekcijom imali za cilj da prvi put nakon rata sugrađanima pružimo neko predavanje o alpinizmu i planinarstvu. Naše su nade da je ovo predavanje i projekcija bila korisna za sve koji su večeras bili sa nama ovdje. Nastavit ćemo promociju planinarstva i alpinizma, ali i ukazivanje na uspjehe naših sugrađana", izjavio je Abazović.

Arminu Gaziću nakon projekcije i druženja u ime "Vedro" je uručena zahvalnica za doprinos u radu ovog zeničkog planinarskog udruženja.