sport
30

Arkady Dvorkovich novi je ambasador Sportskih igara mladih

Klix.ba
Sportske igre mladih, najveća sportska amaterska manifestacija u regionu, dobile su novog ambasadora. Riječ je potpredsjedniku Vlade Ruske Federacije Arkady Dvorkovichu.

"Nisam ništa znao o ovoj manifestaciji do trenutka dok mi slavni dirigent Gergijev nije ispričao što su Sportske igre mladih. Rekao mi je kako je i on ambasador i kako bi želio da se i ja priključim. Kad mi je to on rekao, morao sam prihvatiti i postati dio ove priče. Fascinira me brojka od 100.000 djece učesnika sudjeluju u manifestaciji koja im pruža šansu da kroz sport postanu bolji ljudi. Zato mi je velika čast što od danas i ja sudjelujem u tome" rekao je Dvorkovich ovom prilikom.

Na konferenciji za medije naziva ''Značaj Sportskih igara mladih kao alata za povezivanje djece i mladih kroz sport’’ govorili su i Ivan Vrdoljak, hrvatski ministar privrede, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i Zdravko Marić, Predsjednik organizacionog odbora Sportskih igara mladih za regiju.

Konferenciji je prisustvovao i Predrag Mijatović, proslavljeni nogometaš, bivši sportski direktor Real Madrida i ponosni ambasador Igara.

"Od samog početka podržavam Sportske igre mladih i drago mi je što sam dio toga. Ovaj projekt smiruje i nas roditelje kad preko ljeta znamo da nam djeca u vrijeme školskih praznika kvalitetno provode vrijeme", smatra on.

Govornicima se pridružio i bivši koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, koji je poručio: "S ovog mjesta šaljemo divnu poruku nadolazećim Olimpijskim igrama o miru i prijateljstvu."

Iz Albanije, zemlje koja je nedavno izrazila želju za organizacijom Sportskih igara mladih u nekoliko svojih gradova, skupu je prisustvovao Erion Veliaj, Ministar socijalne politike i mladih Republike Albanije. I drugi uzvanici iz javnog i sportskog života pridružili su se ovom svečanom događaju, pa su Igre podržali Igor Štimac, Slavko Goluža, Mario Stanić, Boris Živković, Goran Vlaović i drugi.

Sportske igre mladih u Hrvatskoj se održavaju od 1996. godine svakog ljeta, a u Bosni i Hercegovini su u tri godine održavanja kroz igru i sport okupile više od 60.000 mališana iz svih dijelova naše zemlje. Najljepša sportska priča nastavlja se i ovog ljeta, a mališane čeka najzanimljiviji ljetni raspust do sada.