sport
0

Annus ne želi vratiti olimpijsko zlato

NINA
Adrian Annus
Adrian Annus
Mađarski bacač kladiva Adrian Annus ne želi vratiti olimpijsko zlato nakon što mu je službeno oduzeto jer nije želio uraditi doping test.

''Neću vratiti medalju. Smatram se olimpijskim prvakom'', izjavio je Annus, a prenijela mađarska agencija MTI. Annus je diskvalificiran jer se nije odazvao pozivu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), čiji je krajnji rok bio prošli petak, da preda uzorak urina. Zlatna medalja je dana Japancu Kojiu Murofushiju.

Inače, 31-godišnji Mađar je bio dva puta na testu tokom Olimpijade, uključujući i test nakon njegove pobjede 22. augusta. Oba testa su bila negativna, ali MOO ga je pozvao na još jedan nakon takmičenja zbog sumnji da je izmanipulirao testiranje. Dužnosnici MOO-a su izjavili da je analiza dva uzorka urina pokazala dokaze da urin pripada dvojici različitih atletičara i da će nastaviti istragu

Annus, koji je najavio odlazak u penziju, je izjavio da su ga kontaktirala dvojica advokata koji bi ga predstavljali u eventualnom sporu, ali on nije odlučio hoće li poći ''tim stopama''.

Inače, imao je istog trenera kao i bacač diska Robert Fazekas koji je izbačen s takmičenja u Atini i koji je skinuo svoje zlato jer je odbio dati uzorak urina nakon finala.