Nakon problema sa dopingom
0

Andy Schleck primio žutu majicu Tour de Francea nakon 2 godine

Totalsport
Luksemburški biciklista Andy Schleck u utorak je, uz prisustvo organizatora Tour de Francea, primio žutu majicu za pobjedu na najvećoj biciklističkoj utrci prije dvije godine.

Utrku je originalno osvojio najbolji biciklista današnjice, Španac Alberto Contador, kojem je ona oduzeta zbog korištenja dopinga. A i B krvni uzorci su pokazali da je Contador na Touru prije dvije godine koristio nedozvoljeno sredstvo - klenbuterol. Contador se branio da ga je unio u sebe i ne znajući, što je moguće pokazivala i mala količina te nedozvoljene supstance u njegovom tijelu.

Prvobitno su Međunarodna antidopinška agencija (WADA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) tražili Contadorovu suspenziju, ali su iz njegovog matičnog, Španskog biciklističkog saveza, Contadora odriješili krivice. Slučaj je tako morao otići sve do Međunarodnog suda za sportsku arbitražu, a oni su u februaru ove godine presudili da je Španac kriv i izbrisali mu sve rezultate u zadnjih godinu i pol, pa tako i pobjedu na Tour de Franceu. CAS je presudu dostavio 566 dana nakon što je Contador trijumfalno vozio duž Champs d'Elyseesa u Parizu.

Andy Schleck je u više navrata isticao kako je u pitanju njegova "šuplja pobjeda" na Touru prije dvije godine.

"Nije isto kada nagradu za pobjedu primite na ovaj način ili direktno na utrci, na pobjedničkom postolju. Ovdje nema hostese na postolju, sve je drukčije. Prošle su gotovo dvije godine od tog Toura, kojeg ću pamtiti kao jako dobru utrku", rekao je Andy Schleck.