sport
92

Amina Kajtaz za Klix.ba: Put do Rija je bio trnovit, ali uloženi trud i odricanje su se isplatili

Piše: Edin Isanović
Mlada mostarska plivačica Amina Kajtaz članica je reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će ovog ljeta učestvovati na Olimpijskim igrama u brazilskom Rio de Janeiru. Svjetska plivačka organizacija (FINA) obavijestila je 8. jula OKBiH da je plivačica Kajtaz ostvarila učešće na Olimpijadi kroz poziv ''Universality Places''.

Članica Plivačkog kluba Velež iz Mostara Amina Kajtaz (1996) se takmiči u disciplini 100 metara delfin. Do sada je osvojila mnogo medalja na međunarodnim takmičenjima i spada u red najperspektivnijih bh. sportista uopće. U razgovoru za Klix.ba otkrila je očekivanja od Olimpijskih igara, govorila je o pripremama, trudu i odricanju da bi stigla do ostvarenja sna i o perspektivi plivanja u BiH.

Velika želja i naporan rad

Na početku je naglasila kako je imala puno prepreka, ali je ostvarila zacrtani cilj.

"Prije dvije godine zapazio me trener Borut Petrič na takmičenju u Sarajevu. Naglasio je kako je prepoznao moj talenat i potencijal. Već tada je imao plan da se pripremamo za odlazak na Olimpijske igre. Meni je to bilo neshvatljivo i teško ostvarivo. Trebala sam popraviti vrijeme za nekoliko sekundi, što je u plivanju mnogo. Imala sam zaista veliku želju i radila sam naporno. Iako sam se postepeno približavala vremenu kojim bih mogla nastupiti na OI, nisam mogla biti sigurna koga će FINA izabrati. Znali smo da sam bila prijedlog Plivačkog saveza, jer sam od plivačica u BiH imala najbolje vrijeme. Prepreke su postojale, ali sve je to prevaziđeno i sada mi je to nebitno", kazala je Amina.

Dodaje kako je s nestrpljenjem i strepnjom čekala poziv za učešće na Olimpijadi.

"U popodnevnim satima 8. jula dobila sam zvanično poziv od FINA-e. Niko nije bio sretniji od mene. Moj dugogodišnji san, trud, ustajanje svako jutro u 6 sati, rad u teretani, odricanja od prijatelja, porodice, svega - isplatilo se. Neki sportisti cijeli život sanjaju da odu na Olimpijadu pa im se ne to ne ostvari. Meni je to pošlo za rukom", istakla je naša sagovornica.

Amina napominje da je odradila pripreme u gradu na Neretvi i da je u ovom trenutku spremna za nadmetanja u Rio de Janeiru.

"Očekivala sam da ću prije OI otići na pripreme kao i svi drugi plivači. Pripremala sam se u Mostaru. Zahvaljujem svima koji su mi to omogućili, ali voda mi je ujutro i uvečer hladna i mislim da sam zaslužila bolje uslove za rad. Za plivača iz BiH je veliki uspjeh otići na veliko takmičenje. Samim odlaskom ste dokazali da ste isplivali vrijeme i dobar rezultat da možete parirati najboljim plivačima svijeta. Ne mogu očekivati medalju, ali mogu isplivati svoje nabolje vrijeme. To bi za mene bio dobar rezultat. Moj trener, porodica i ja ćemo biti zadovoljni ako uspijem. I BiH može biti zadovoljna, sigurna sam", tvrdi učesnica Olimpijade u Brazilu.

Najveća podrška porodice

Mlada Mostarka kaže kako joj se snovi polako ostvaruju i da je lijepo kada imate cilj i koračate prema njemu.

"Ipak, put do tog cilja je bio izuzetno trnovit. Nije uvijek sve kako želite u životu, pa tako ni u sportu. Nekad mnogo trenirate, ali iz nekog razloga teško isplivate rezultat koji očekujete. Mnogo faktora utječe na dobar rezultat. Moja najveća podrška su svakako moja porodica i trener. Oni su uvijek uz mene. Ja sam naravno bitna jer plivam, a sve ostale stvari rade moji roditelji, od brige za finansije, adekvatne ishrane i prilagođavanja svega mojim obavezama. Sestra me prati kao pomoćni trener i tu je svaki dan uz mene na svakom treningu, kao i glavni trener Petrič. Također, dugujem zahvalnost Dini Selimoviću i FK Sarajevo na velikoj podršci. Bez svih njih svoj san bih teško ostvarila", ističe Kajtaz.

Na kraju je istakla kako bi u narednih nekoliko godina plivanje trabalo postati još popularnije u našoj zemlji.

"Plivanje bi za nekoliko godina trebalo biti veoma perspektivan sport. Naravno, ukoliko se država potrudi da mladim sportašima osigura adekvatne uslove za rad i ako se treneri budu više educirali. Talenata imamo zaista mnogo i bilo bi šteta da se ovaj sport, koji smatraju jednim od najzdravijih, ne njeguje u većoj mjeri na našim prostorima. Naša država treba zdravu naciju, ljude koji će znati organizovati svoje vrijeme na pravi način, koji će sutra raditi državne poslove, voditi firme pa i državu, a to se uči kroz školovanje i kroz sport. Voljela bih da se mladi u BiH više bave sportom", zaključila je Amina.