sport
19

Amina Kajtaz trenirala u bazenu dugom 12,5 metara, sada dobija vrhunske uslove

Anadolija
Amina Kajtaz (Foto: Anadolija)
Amina Kajtaz (Foto: Anadolija)
Talentovana mostarka plivačica Amina Kajtaz potpisala je ugovor s Plivačkim klubom (PK) Jug iz Dubrovnika, gdje će nastaviti karijeru u optimalnim uslovima i pod stručnim vodstvom trostrukog olimpijca, a danas vrhunskog stručnjaka Boruta Petriča.

Iako Woodrow Wilson nije bio plivač, već 28. američki predsjednik, njegova izjava da "onaj ko pliva uz struju, najbolje zna njenu snagu", možda i najbolje opisuje dosadašnju karijeru plivačice Amine Kajtaz, kojoj je život u Bosni i Hercegovini na putu do uspjeha postavio sve moguće vrste izazova.

Sedamnaestogodišnja Amina je naslijedila sjajne sportske gene od roditelja. Otac joj je Sead Kajtaz, nekadašnja zvijezda Fudbalskog kluba Velež, a majka Maja bila je državna prvakinja u plivanju. Ipak, za uspjeh nisu dovoljni samo geni, a nekada ni trud i napor, već i dobri uslovi.

Mostar, nažalost, danas nije grad koji talentima poput Amine pruža i minimum mogućnosti i podrške. Amina je veći dio svoje karijere trenirala u bazenu koji je dug "čitavih" 12,5 metara. Iako je nekoliko puta bila na zamah ruke do odustajanja, uvijek je nastavljala plivati da bi sada konačno dobila priliku da se razvija i trenira u vrhunskim uslovima.

Majka Maja kaže kako se Amina počela plivanjem baviti 2003. godine i da se od početka karijere moglo vidjeti da će imati dobre rezultate. Međutim, i ona ističe da su uslovi u kojima je do sada trenirala katastrofalni, te da su je zasigurno usporili u sportskom razvoju.

Prisjeća se vremena iz 2007. i 2008. godine kada ni bazen od 12,5 metara nije bio u funkciji, pa Amina nije imala nikakvih uslova za trening. Povremeno je dolazila u Sarajevu, tokom školskih raspusta, gdje je trenirala sa klubovima iz bh. prijestolnice, nakon čega bi joj se rezultati drastično popravili.

"Nakon povratka u Mostar zbog loših uslova se vraćala na staro tako da je često doživljavala razočarenja i bilo joj je vrlo teško. Podrška porodice je bila presudna, jer smo je uvijek podržavali, i govorili joj da će biti bolje. Govorili smo joj da će napraviti bazen u Mostaru, gdje će bolje trenirati. Uvijek smo mislili da će grad to prepoznati i da će neko pomoći", prisjeća se Maja Kajtaz.Plan je bio preseljenje u Sarajevo kako bi Amina mogla trenirati na Olimpijskom bazenu Otoka, gdje su uslovi ipak daleko bolji od onih u Mostaru.

A onda se upravo na tom bazenu desio trenutak koji će promijeniti njenu karijeru.

Čovjek koji je nastupio na Olimpijadi u Montrealu 1976. godine kada je imao samo 14 godina Borut Petrič, prišao je majki Maji i rekao da želi da Amina potpiše za dubrovački PK Jug i tamo nastavi trenirati. Kako nam je Maja rekla, odluka da potpiše za Jug je bila samo Aminina, a u Dubrovniku će imati odlične uslove.

Trenirat će dva puta dnevno u 50-metarskom bazenu, klub će joj plaćati stanarinu i dio troškova života, a u Dubrovniku će nastaviti i školovanje."To je za poželjeti. Potpisat će ugovor do 1. januara 2015. godine. Ne sumnjam da će stići sve svoje obaveze. Imala je i suhi i mokri trening svaki dan i opet ima sve petice u školi. Ne vjerujem da će to biti neki problem za nju", rekla je Maja Kajtaz i dodala da se u životu nešto mora i rizikovati ako želite ostvariti veliki cilj.

Ona nam je rekla kako su Petričeve ambicije za Aminu "prevelike" te da od nje očekuje više nego što su i roditelji mislili, a na spisku želja je i Olimpijada.Roditelji su tokom pregovora rekli kako bi željeli da Amina nastavi plivati pod zastavom Bosne i Hercegovine, što će se i desiti.

I Amina je oduševljena odlaskom u Dubrovnik, gdje će imati sve uslove za pravilan nastavak karijere.

Istakla je kako bolje rezultate očekuje na kraju godine, jer će joj biti potrebno određeno vrijeme da se adaptira.

"To je veoma značajno za mene, jer sam trenirala u 12,5-metarskom bazenu. Imala sam loše uslove za rad i nisam mogla postići neki veliki rezultat. Na bazenu imamo teretanu tako da ću ostvarivati što bolje rezultate. Sigurno da ću popraviti vrijeme, a najbolje rezultate očekujem krajem godine", rekla je Amina koja će na mitinzima plivati za Jug, a na državnim prvenstvima za BiH

.Ipak, priznala je da su joj osjećanja pomiješana. Sretna je jer će ostvarivati bolje rezultate, ali tužna jer napušta Mostar, porodicu i prijatelje. Kazala je i da je tokom karijere bilo trenutaka kada je željela odustati zbog loših rezultata koje je imala zbog treninga u malom bazenu.

"Bila bih tužna jer sam znala da mogu više. Kada bih trenirala u Sarajevu mjesec dana popravila bih rezultat, ali čim bih se vratila na mali bazen u Mostaru odmah bi mi i rezultat bio lošiji. Htjela sam odustati, ali sam imala veliku podršku porodice", rekla je Amina.

Mlada plivačica kazala je i kako je njen primarni cilj ispunjavanje norme za seniorsko Evropsko prvenstvo u Berlinu, u augustu, a nada se „odlasku i na Olimpijadu jednog dana“.

Bez obzira na uslove, Amina je državna rekorderka BiH u nekoliko disciplina. Osvojila je blizu 350 medalja, kojima će, prema svemu sudeći, uskoro dodati još mnogo novih.