ZOI
0

Amerikanci oborili vlastiti rekord po broju medalja

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Američki sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru osvojili su dosad već 34 medalje i osigurali barem još dvije, čime su nadmašili dosadašnji rekord iz Salt Lake Cityja 2002. godine.

Tada su se Amerikanci zaustavili na 34 medalje, a u Vancouveru će ih imati minimalno 36, s obzirom da su se muška hokejaška reprezentacija i muška reprezentacija u brzom klizanju u dohvatnoj utrci plasirale u finale čime su, dakako, osigurale minimalno srebrne medalje.

Do kraja natjecanja u Vancouveru ostala su još dva dana, a reprezentacija SAD-a već sada može slaviti obaranje vlastitog rekorda po broju medalja na Zimskim igrama. Isto tako, s osiguranih 36 medalja, Amerikanci su izjednačili rekord Njemačke koja je u Salt Lake Cityju osvojila također 36 medalja, što je i najbolji uspjeh bilo koje reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama.

Nijemci su u Vancouveru zasad drugi po ukupnom broju osvojenih medalja, imaju ih 27. Treća je Kanada s 21 medaljom. No, domaćini zasad imaju najviše zlatnih odličja, 10.

Skijašica Lindsey Vonn bila je najveća američka uzdanica na ovim Igarama. Krenula je sa zlatom u spustu, ali je nakon toga još osvojila ''samo'' jednu broncu u superveleslalomu, a u ostale tri discipline nije ostvarila plasman, uključujući i slalom u petak, u kojem je odustala u prvoj vožnji.

Američkim medijima i sportskoj javnosti alpsko skijanje ne znači previše kada je u pitanju Svjetski kup, ali na Igrama je druga priča. Stoga su od svjetske skijaške primadone današnjice očekivali tri zlatne medalje, a priželjkivali čak i svih pet odličja…

"Iluzorno je bilo očekivati da mogu osvojiti pet zlatnih medalja, kako su neki pričali. Do nekoliko dana prije početka natjecanja nisam niti znala da ću nastupiti zbog povrede", rekla je Vonn.

Primat prve dame alpskog skijanja na Igrama preuzela je njena najbolja prijateljica, Njemica Maria Riesch, koja Vancouver napušta sa dva zlata (superkombinacija i slalom).

No, zato je istinski američki junak na ovim Igrama 27-godišnji Apolo Anton Ohno, koji je u ''short-tracku'', odnosno u brzom klizanju na kratke pruge, u Vancouveru osvojio tri medalje, srebrnu na 1.500 metara, te dvije bronzane, na 1.000 metara i u štafeti na 5.000 metara, te je s ukupno 8 medalja koje je osvojio na trima različitim izdanjima najtrofejniji američki sportista u historiji Zimskih olimpijskih igara.