Finansirali varalicu
0

Američka vlada traži povrat novca od Armstronga

Totalsport
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Penzionisani biciklistički prevarant Lance Armstrong nije uspio uvjeriti američku vladu da odustane od tužbe protiv njega kojom traži povrat sponzorskog novca.

Američka vlada je vlasnik US Postal Servicea (Američka pošta), kompanije koja je finansirala Armstronga tokom karijere. Štaviše, i ekipa za koju je 41-godišnji Teksašanin vozio od 1998. do 2004. godine je nosila ime US Postal Service.

No, nakon što je Armstrong prije nekoliko sedmica javno priznao da je koristio doping na putu do sedam naslova na Tour de Franceu, američka vlada je odlučila tražiti povrat novca kojim je, putem US Postala, finansirala jednog od najvećih varalica u historiji sporta.

"Posljednjih smo sedmica na konstruktivan način sarađivali s vlastima kako bismo pokušali na pošten način riješiti ovaj slučaj. No, pregovori su propali jer se nismo mogli složiti je li US Postal Service pretrpio bilo kakvu štetu od ugovora s Armstrongom. Čak i vlastita istraživanja US Postal Servicea pokazuju da se kompanija okoristila sponzoriranjem Lancea. Zaradila je više od 100 miliona dolara", rekao je Armstrongov advokat Robert Luskin.