sport
0

America's Cup: Novozelanđani poveli s 2:1

FENA
Novozelandska jedrilica Emirates Team New Zealand pobijedila je u trećoj finalnoj utrci 32. America's Cupa u Valenciji branitelja naslova švicarski Alinghi i u seriji na pet pobjeda Novozelanđani vode s 2:1.

U opet vrlo uzbudljivoj regati Novozelanđani su ciljem prošli sa 25 sekundi prednosti u odnosu na Alinghi, a do pobjede su Kiwiji došli na senzacionalan način. U zadnjoj dionici utrke, nakon što su propustili ogromnih minutu i pol prednosti, Team New Zealandu je zapelo najveće jedro "spinnaker" što ih je bitno usporilo, a njihove problem su iskoristili Švicarci i pretekli ih.

Način kako su Novozelanđani u zadnjoj dionici nadoknadili tih 15 sekundi prednosti Alinghia spada u pravu umjetnost jedrenja, posade i kormilara Deana Barkera. Švicarska posada ponovno je pogriješila jer u toj zadnjoj dionici nije odlučila "pokrivati" protivnika, koji je otišao na svoju stranu.

U uzbudljivoj završnici vodstvo se mijenjalo iz minute u minutu, da bi Team New Zealand na kraju iskoristio povoljnije uvjete i prošao cilj za ipak velikih 25 sekundi, s obzirom na svu izjednačenost na regatnom polju.

Statistika ove utrke govori da su Švicarci imali cijelo vrijeme veću prosječnu brzinu, ali su Novozelanðani radili više manevara i upravo su ti taktički potezi u potrazi za boljim vjetrom na kraju dali pobjednika.

Četvrta utrka vozi se u srijedu.