Donosi odličja s velikih turnira
0

FOTO / Amelu Mekiću treba veća pažnja institucija i medija

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački džudist Amel Mekić vratio se s odličjem s još jednog velikog međunarodnog takmičenja.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Tridesetogodišnji član sarajevskog Judo kluba "City Centar" u svom prvom nastupu nakon titule evropskog prvaka u Istanbulu osvojio je treće mjesto na turniru Svjetskog kupa u Bukureštu. U kategoriji do 100 kg u pet borbi zabilježio je četiri pobjede i poraz.

Takmičenje u Bukureštu bilo je jedno u nizu kvalifikacijskih turnira za OI.

"Nastupilo je 30 najkvalitetnijih svjetskih takmičara koji pretendiraju na OI, a Mekić je osvajanjem trećeg mjesta stekao novih 40 bodova. Trenutno se nalazi u olimpijskoj normi koju treba da potvrdi na narednim turnirima Svjetskog kupa", rekao je selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac na današnjoj pres-konferenciji.

Dodao je da je razočaran odnosom institucija, kao i medija koji "ne posvećuju dovoljno pažnje uspjesima najboljeg bh. džudiste".

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Razočarani smo odnosom insistucija prema najboljem sportisti u historiji bh. sporta u poslijeratnom periodu. U historiji ovog sporta BiH je imala samo dvojicu evropskih prvaka, a Mekić je jedan od njih. To dovoljno govori o kakvom kvalitetnom takmičaru se radi. No, izgleda da ni to nije dovoljno da bi njegovi rezultati bili bolje propraćeni", kazao je Crnogorac.

Mekić je četiri protivnika pobijedio maksimalnim rezultatom, dok je jedini poraz pretrpio od pobjednika Svjetskog kupa Čeha Krpaleka.

"Na turnirima Svjetskog kupa nastupa krema ovog sporta. Svi treniraju, svi žele pobjede i plasman na OI. U tako jakoj konkurenciji osvajanje medalje predstavlja veliki uspjeh", kazao je Mekić.

Od protivnnika na turniru u Bukureštu izdvojio je Francuza Humberta, bišeg prvaka Evrope te Rumuna Brata, osvajača dviju medalja s međunarodnih takmičenja.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na turniru u Bukureštu nastupio je još jedan bh. takmičar Jadranko Jahić, koji se borio u istoj kategoriji (do 100 kg). Nakon što je u 1. kolu savladao Španca Jorgea Rigueira, zaustavljen je od Amerikanca Kyla Vashkulata.

"Jahić je mlad takmičar koji strahovito brzo napreduje. On njega se očekuju dobri rezultati", kazao je Crnogorac.