Atletika
872

Amel Tuka večeras trči na posljednjoj utrci Dijamantske lige u Briselu

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Naš najbolji atletičar Amel Tuka večeras će od 21:45 sati nastupiti u utrci na 800 metara na posljednjoj utrci Dijamantske lige u Briselu.

Tuka, koji se nalazi na petom mjestu u poretku Dijamantske lige sa pet osvojenih bodova, može ovu sezonu u elitnom svjetskom atletskom takmičenju završiti na trećem mjestu, na kojem se trenutno nalazi Kenijac Alfred Kipketer.

Kipketer trenutno ima 14 bodova. a Tuka bi ga mogao prestići ukoliko se plasira na jedno od prva dva mjesta. Prvo mjesto nosi 20, a drugo 12 bodova. Ukoliko Tuka bude prvi, zauzet će treće mjesto u ukupnom poretku ukoliko Kipketer ne prođe kroz cilj kao drugi.

Ukoliko Tuki pripadne drugo mjesto na utrci, Kipketer ne smije biti bolje plasiran od šestog mjesta.

Zanimljivo, Kipketer može i osvojiti Dijamanstku ligu ukoliko trijumfuje, a Ferguson Cheruiyot Rotich i Pierre-Ambroise Bosse završe van prvih šest, što je malo vjerovatno.

Ono što je mnogo vjerovatnije je da će Rotich i Bosse odlučivati o pobjedniku Dijamantske lige za ovu sezonu. Razlika je samo pet bodova u korist Kenijca (33-27). Računica je jasna - za titulu Rotichu je potrebno samo da završi ispred Francuza.

Osim Tuke, Roticha, Bossea i Kipketera, na utrci će učestvovati Jonathan Kitilit (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Adam Kszczot (Poljska), Kipyegon Bett (Kenija) i Bram Som (Holandija). Tuka ove sezone ima bolje vrijeme samo od Holanđanina.

Poredak Dijamantske lige:

  1. Rotich 33
  2. Bosse 27
  3. Kipketer 14
  4. Kszczot 7
  5. Tuka 5
  6. Kitilit 4