sport
601

Amel Tuka trči za Srebrenicu: Želim da doprinesem širenju istine o genocidu

Piše: E. M.
Amel Tuka (Foto: Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: Klix.ba)
Da je veliki patriota osim toga što ostvaruje najbolje rezultate pod zastavom Bosne i Hercegovine, Amel Tuka će pokazati i na sutrašnjem atletskom mitingu u Madridu kada će prije i poslije trke nositi majicu u čast žrtava genocida u Srebrenici.

S obzirom da je ispunio sve potrebne norme za velika takmičenja Tuka će u Madridu nastupati tek tako kako bi održao i usavršio normu za Svjetsko prvenstvo koje će narednog mjeseca biti održano u Pekingu.

U razgovoru za Klix.ba on je kazao da mu je izuzetno teško što nije uz svoj narod kada se obilježava 20 godišnjica genocida u Srebrenici.

"Žao mi je što nisam u svojoj državi u ovim trenucima i što neću biti u mogućnosti da 11. jula posjetim Potočare. Svaki dan gledam slike i teško mi pada sve ovo, ali samo ljudi koji su to doživjeli i preživjeli znaju kako im je i uz svu podršku koju im pružamo. S obzirom da je trka u Madridu 11. jula, odlučio sam da obučem majicu sa natpisom da se ne zaboravi Srebrenica i na taj način želim da proširim istinu o genocidu", kazao je Tuka.

Tuka će u Madridu trčati na 800 metara u izuzetno jakoj konkurenciji, ali sa rezultatom kojeg je ostvario u Velenju, i koji mu je otvorio vrata Olimpijskih igara u Brazilu, nalazi se među sedam najboljih atletičara na mitingu u Madridu.