sport
1.7k

Amel Tuka pred OI: Znam koliko svi od mene očekuju medalju i dat ću sve da je osvojim

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bosanskohercegovačkom atletičaru Amelu Tuki na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru pripala je čast da nosi zastavu svoje domovine, a bh. javnost najveće nade u medalju usmjerila je upravo ka njemu i njegovoj trci na 800 metara.

Tuka je u Bosnu i Hercegovinu stigao jučer i boravit će do nedjelje kada je planiran odlazak u Zagreb, odakle će naša olimpijska delegacija otputovati u Italiju, a potom i u Rio.

Iako su iza njega mjeseci truda i rada, usavršavanja forme za najveće takmičenje u karijeri, Tuka nije prestao sa treninzima tako da i na trenutnom malom odmoru svakodnevno trenira.

U razgovoru za Klix.ba naš najbolji atletičar je kazao kako su čitava godina i pripreme bile usmjerene samo prema Olimpijskim igrama, a nakon Amsterdama vratio se u Italiju gdje je zaokružio sistem priprema i, prema riječima njegovog trenera, izbrusio formu za Rio.

"Radio sam sve što mi je trener govorio i vjerujem mu jer se radi o vrhunskom stručnjaku koji mi je tvrdio da će moja forma biti najbolja na Olimpijskim igrama. Najbitnije je da sam zdrav, da nemam problema što se tiče povreda i vidjet ćemo šta slijedi. Trenutno sam u Zenici na malom odmoru do putovanja u Rio, ali radim po jedan trening dnevno", kazao je Tuka.

Najpotrebnija vjera u Boga i u samog sebe

Bosanskohercegovački olimpijski tim do sada je najmlađi, ali i najuspješniji. Na njegovom čelu bit će Amel Tuka kojem je pripala čast da zbog svojih rezultata u proteklom periodu nosi zastavu Bosne i Hercegovine na otvorenju.

"Posebna je čast nositi zastavu svoje države i zadovoljstvo mi je da od svih vrhunskih sportista, koji imaju zavidne rezultate, upravo ja nosim zastavu na otvorenju. Preponosan sam i ovo je samo motiv više da se dokažem i opravdam povjerenje koje svi imaju. Ja sam svjestan da svi očekuju dobar plasman, a i ja idem da ostvarim što bolji rezultat. Ja imam san, jer kako moj trener kaže, čovjek ako nema snova, nema za šta da se bori. Želim tu medalju i dat ću sve od sebe da je osvojim. Bit će teško, znam, jer to su Olimpijske igre i svi se spremaju za to takmičenje. Nikoga ne smijete podcijeniti, neko novi može doći i sve vas iznenaditi, ali čvrsta vjera u Boga i samog sebe je nešto što mi je najpotrebnije i neće biti problema", dodao je Tuka.

Neopterećen pritiskom javnosti

Nakon trke na Evropskom prvenstvu u Amesterdamu dio bh. javnosti bio je razočaran rezultatom našeg atletičara. U nastavku razgovora Tuka je kazao da nije opterećen pritiskom javnosti i da ne gleda komentare i reakcije ljudi.

"Samo iskreni ljudi, sportisti i sportski radnici znaju šta se sve treba posložiti da bi se osvojila medalja. Komentari takvih ljudi i podrška mi znači, ali ima i onih koji komentarišu, a nemaju veze sa sportom i to me ne zanima toliko. Cijenim svačije mišljenje, ali moja mama mi je rekla da ću živjeti stotinu godina samo jer ne pratim reakcije ljudi", izjavio je Tuka te dodao: "Želim da budem maksimalno odvojen od toga, da budem skoncentrisan na trku i punim energiju za stazu".

Vrijeme u Bosni i Hercegovini nakon treninga Amel provodi sa porodicom i prijateljima, a u redovnom je kontaktu sa svojim trenerom u Italiji.

Danas je razgovarao sa načelnikom Kaknja Nerminom Mandrom koji mu je zaželio sreću na Olimpijskim igrama u Riju, dok delegacija grada Zenice i Kantona nisu odvojili vrijeme do danas da prime trojicu olimpijaca iz Zenice (Hamza Alić, Mesud Pezer i Amel Tuka) koji će predstavljati BiH.