Judo
0

Amel Mekić osvojio zlatnu medalju na EP u Istanbulu

FENA
Amel Mekić
Amel Mekić
Bosanskohercegovački reprezentativac u judou Amel Mekić osvojio je zlatnu medalja na Evropskom prvenstvu u Istanbulu.

Tridesetogodišnji član sarajevskog Judo kluba City Centar ostvario je jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. sporta, ubjedljivim pobjedama u svih pet mečeva u kategoriji do 100 kg.

U eliminacijama je Mekić rezultatima 10:0 savladao Rumuna Daniela Brata, Holanđanina Henka Grola i Izraelaca Ariela Zeevija, dok je u polufinalu bio bolji od Latvijca Jevgenijsa Borodavka. U meču za titulu evropskog prvaka Mekić je savladao Levanam Zhorzholianija iz Gruzije.

Amel Mekić je rođen u Sarajevu 1981. godine, a judom se počeo baviti 1994. godine. Pod vodstvom trenera Branislava Crnogorca, Mekić je u bogatoj karijeri osvojio tri peta mjesta na Svjetskim prvenstvima (Munchen 2001., Osaka 2003. i Rio de Janeiru 2005.), dok je na Evropskom prvenstvu u Rotterdamu 2005. zauzeo sedmo mjesto.
Iste godine bio je pobjednik Svjetskog kupa u Bukureštu, dok je 2004. godine dva puta bio drugi u Roterdamu i Rimu.

Na Univerzijadi u Koreji 2003. godine osvojio je treće mjesto, kao i na Mediteranskim igrama u Alemeriji.

Ovim uspjehom Mekić je ostvario normu za nastup na olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, što će mu biti treće učešće na Olimpijskim igrama, poslije nastupa u Atini i Pekingu.

Više puta proglašavan je najboljim sportistom BiH.

Mekić je trenutno zaposlen kao asistent na fakultetu Sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, na kojem magistrirao 2009. godine.

Selektor judo reprezentacije Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac je osvajanje zlatne medelje Amela Mekića na Evropskom prvenstvu u Istanbulu ocijenio kao jedan od najvećih uspjeha bh. sporta.

"San svakog sportiste je biti prvakom Evrope. Presretan sam kao trener. Ovaj uspjeh ostvarili smo na jedan fenomenalan i ubjedljiv način, Mekić je deklasirao svih pet protivnika", kazao je Crnogorac.

On je naglasio da je ovo logičan slijed svega onoga što su dosad bh. judisti uradili.

"Larisi Cerić je prošle godine izmaklo prvo mjesto na EP-u do 23 godine u Sarajevu zbog nekorektnog suđenja. Međutim, ovaj Mekićev rezultat jedan je od najvećih u individualnim olimpijskim sportovima u historiji BiH", istakao je Crnogorac.

Po njegovim riječima, Mekić zahvaljujući bodovima osvojenim u Istanbulu već ima olimpijsku normu za London 2012.

"Normu ćemo morati potvrđivati na Grand Slam turnirima, Svjetskim kupovima, kao i još nizu kvalifikacijskih takmičenja, ali u ovom trenutku on ima olimpijsku normu", dodao je Crnogorac.