sport
20

Aleksandra Samardžić za Klix.ba: U 2016. želim ispuniti normu za Olimpijske igre

Piše: Edin Isanović
Aleksandra Samardžić (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Samardžić (Foto: Klix.ba)
Aleksandra Samardžić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, izabrana je za sportistkinju godine u BiH.

Ova uspješna sportistkinja rođena je u Trebinju 1997. Godinu koja je na izmaku pamtit će po sjajnim rezultatima. To je potvrdila u razgovoru za naš portal.

"Izbor za sportistkinju godine mi puno znači. To je podstrek za dalji rad. Velika je to privilegija. Sigurno je da će mi dati motiva da u budućnosti ostvarujem slične ili bolje rezultate", kazala je za Klix.ba Samardžić.

Potom je nabrojala najbolje rezultate u 2015. godini.

"Najznačajniji rezultat je osvajanje srebra na Evropskom prvenstvu u konkurenciji do 23 godine. Takmičenje je održano u Bratislavi. Također, osvojila sam bronzu na Evropskom prvenstvu za juniore u konkurenciji do 21 godine. Okitila sam se zlatnim odličjem na Balkanskom prvenstvu. U Sarajevu sam na Evropskom kupu uspjela osvojiti najsjajnije odličje", naglašava višestruka šampionka BiH od kadetske do seniorske kategorije.

Dodaje kako je bilo zadovoljstvo primiti nagradu zajedno s Amelom Tukom: "On je obilježio aktuelnu godinu. Bila je velika čast upoznati ga i popričati s njim. On je jedan od najboljih sportista na Balkanu".

Aleksandra je trenutno prvoplasirana na evropskoj seniorskoj rang-listi. Naglašava kako je za ovakav rezultat uložila mnogo truda.

"Koliko treniram? To zavisi od perioda godine. Kada je pripremni, vježbam dva puta dnevno, kada je kraj sezone uzmem malo oduška pa treniram pet puta sedmično", napominje naša sagovornica.

Karijeru je počela u Džudo klubu Berković u Trebinju. Ipak, 2013. godine nastavila je u glavnom gradu BiH pod stručnim nadzorom trenera i selektora BiH Branislava Crnogorca. Tvrdi da je dolaskom u glavni grad BiH napravila pravi potez.

"U septembru 2013. sam preselila iz Trebinja u Sarajevo. Od tada bilježim konstantan napredak. Rezultati su sve bolji. Mnogo profesionalnije radim. Prije je to sve bilo onako neobavezno, a kada sam došla u grad na Miljacki postala sam ozbiljnija i profesionalnija".

Otkrila je i planove za budućnost.

"U narednoj godini želim ispuniti normu za Olimpijske igre. Nisam daleko, ali će biti izuzetno teško. Do maja ću dati sve od sebe da ostvarim cilj. Ako ne uspijem, imam juniorska takmičenja, jer sam još uvijek u toj kategoriji. Mislim na Evropsko prvenstvo i Evropski kup. Zahvalila bih se na kraju porodici, treneru Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi", zaključila je Samardžić.