sport
0

Al Sadd – prvi otvoreni klimatizirani stadion na svijetu

Totalsport
Katar želi organizaciju Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. godine. Prosječna dnevna temperatura tokom jula i juna na tom poluotoku u Arapskom zaljevu iznosi 41 stepen Celzija.

Ta prirodna okolnost sama po sebi čini bogate Katarane autsajderima u borbi s velikim nogometnim nacijama. Da bi podigli svoje izglede, Arapi su se odlučili na neobično ulaganje kad su nogometni stadioni u pitanju: rashladne sisteme na otvorenom! Stadion Al Sadda u Dohi prvi je svjetski klimatizirani stadion na otvorenom.

Rashladni sistem funkcionira već četiri mjeseca i pionirski bi trebao pokazati Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) koliko su daleko u inovativnom i znanstvenom smislu spremni otići Katarani da bi dobili organizaciju jednoga od najvećih sportskih natjecanja.

Uz rub terena koji nema atletske staze, ispred prvog reda tribina, postavljen je sistem hlađenja s oknima na svakih par metara koja se mogu činiti ukrasima. Njihova je svrha, međutim, daleko profinjenija: rashladiti zrak za prosječno 20-ak Celzijevih stepena. To znači da bi se prosječni nogometaš iz jedne sjevernoeuropske zemlje tokom jula u Kataru, dok je vanjska temperatura 40 Celzijevih stupnjeva, osjećao savršeno na terenu igrajući na osvježavajućih 20 celzijevaca.

Osim cjevovoda uz teren, tome pomaže klimatizirani sustav sproveden iza svake od dosadašnjih 15.000 sjedalica, tako da se ugodno na tribinama osjećaju i gledatelji.

Uz teren je smješteno 150 ventila koji ispuštaju rashlađeni zrak, koji pak dolazi iz energetskog postrojenja koje hladi vodu na stotinjak metara daleko od stadiona. Pod punim opterećenjem sustavom u svakom trenutku cirkulira 6000 tona rashlađene tekućine.

U sustav je dosad uloženo nešto više od 13 miliona eura. Inženjeri i znanstvenici na licu mjesta već rade na njegovu poboljšanju i budućoj samoodrživosti. Sistem napajanja sagrađen je od karbona, pa time i ekološki prihvatljiv.