sport
26

Akcijom "Kritična masa" biciklisti pokazali da i oni učestvuju u saobraćaju

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Biciklistička vožnja "Kritična masa Sarajevo", čiji je cilj ukazati vozačima motornih vozila da prihvate i poštuju činjenicu da su i biciklisti aktivni učesnici u saobraćaju, održana je danas u organizaciji Biciklističkog kluba "Trek team".

Biciklisti su se u velikom broju u današnjoj 16. ruti "Kritične mase" okupili ispred Sarajevo City Centra, vozili preko Mosta Suade i Olge te se Zagrebačkom ulicom uputili do novih biciklističkih staza u općini Novo Sarajevo, pa preko bivšeg Mosta Bratstva i Jedinstva na Pofalićima priključili na glavnu gradsku saobraćajnicu, vozili Skenderijom, kroz Radićevu i Titovu ulicu i pored BBI centra vratili na početnu tačku.

Policija je osiguravala rutu, biciklisti su vozili u koloni, poštujući saobraćajna pravila, dok su vozači motornih vozila uvažavali njihovo prisustvo na gradskim saobraćajnicama, što je i smisao akcije, kazali su za Fenu organizatori.

"Kritična masa je nova prilika da izađemo na ceste u velikom broju i nastavimo traženje naših prava. Idemo dodatno tražiti stvaranje uslova, idemo osim promocije i sigurnosti novih staza, tražiti parking placeve uz sve javne i značajnije institucije", istaknuli su organizatori uoči današnje akcije, pozivajući bicikliste da se što masovnije odazovu.

Od prve vožnje "Kritične mase" u Sarajevu prošlo je godinu dana. U međuvremenu su izgrađene prve biciklističke staze, a iz Biciklističkog kluba "Trek team" ističu da ih posebno raduje što je i općina Novo Sarajevo počela obilježavanje postojećih staza, kuda su biciklisti i prošli danas.

"Kritična masa“ je spontano okupljanje biciklista koji masovnošću pokušavaju skrenuti pažnju na to da i oni saobraćaju gradom, da imaju ista prava kao ostali učesnici saobraćaja, ali ne i sigurnost.

Drugi vozači treba da vode računa o njihovom prisustvu na saobraćajnicama, sigurnosti i odgovarajućim saobraćajnim propisima, ističu organizatori.