sport
85

AK Novi Grad organizira 1. Atletski miting u Centru Safet Zajko

Klix.ba
U sklopu programa "Novogradski dani" na novoizgrađenoj atletskoj stazi u Centru Safet Zajko bit će održan 1. Atletski miting Novi Grad Sarajevo koji organizira Atletski klub Novi Grad Sarajevo. Miting će se održati 11. juna 2016. godine i ima za cilj prezentovati i popularizirati atletiku na lokalitetu Općine Novi Grad Sarajevo i Grada Sarajevo.

U saopćenju AK Novi Grad se navodi da je miting odobren od strane Atletskog saveza BiH, da će se održati pod nadzorom Atletskog saveza BiH, te da će pravila i propozicije u cjelini biti u skladu sa propozicijama ASBiH. Mjerenje vremena je elektonsko.

Miting ima za cilj da popularizira atletiku na teritoriji Općine novi Grad Sarajevo i ostalih dijelova Sarajeva, te da na taj način privuče što veći broj dječaka i djevočica u atletski sport.

"Ovaj miting je od velike važnosti za atletiku u Sarajevu, iz razloga jer duži vremenski period Sarajevo nema Atletski miting na kojem nastupaju kvalitetni atletičari BiH i regije, što je u velikoj mjeri doprinijelo da atletika bude na niskim granam popularnosti i primjenjljivosti u Sarajevu. U želji da to promijenimo, organizujemo ovaj miting sa namjerom da u prvom dijelu mitinga okupimo i zadržimo u atletici talentovanu djecu iz škola Općine Novi Grad Sarajevo, te u drugom dijelu mitinga da okupimo kvalitetne afirmisane atletičare iz BiH i regije i tako ponudimo lijep atletski performans publici", stoji u saopćenju.

Iz AK Novi Grad objašnjeni su program i pravila mitinga koje prenosimo u cijelosti:

"Program mitinga je koncipiran iz dva dijela:

1. Takmičenje za sve Osnovne škole Općine Novi Grad Sarajevo

Pravo nastupa i ograničenja: Svi uzrasti koji su učenici osnovnih škola Općine Novi Grad Sarajevo. Dva dječaka i dvije djevojčice na svakoj disciplini. Reprezentaciju škole određuje nastavnih sporta i tjelesnog odgoja ili neka drugo osoba imenovana za ovu funkciju.

Program: Dječaci: 60m, 300m, 1000m, dalj i kugla; Djevojčice: 60m, 300m, 600m, dalj i kugla.

Nagrade: Tri prvoplasirana takmičara/ke u svakoj disciplini dobijaju medalju i diplomu. Tri prvoplasirane škole u ekipnoj konkurenciji dobijaju pehar. Ukoliko organizator uspije obezbijediti dodatne nagrade, u šta ulažemo velike napore, s ljubavlju ćemo iste dodijeliti na takmičenju.

Početak: 16.00h

2. Takmičenje za kvalitetne profesionalne atletičare BiH i regije

Pravo nastupa i ograničenja: Sve kategorije. Organizator zadržava pravo da u slučaju velikog broja prijavljenih takmičara/ki na nekoj od disciplina iz programa, ne prihvati prijave takmičara sa slabijim rezultatom.

Program: Za muškarce i žene: 100m, 400m, 800m, 3000m, kugla.

Nagrade: Tri prvoplasirana takmičara/ke u svakoj disciplini dobijaju novčane nagrade i to: 1.mjesto 150 KM, 2.mjesto 100 KM, i 3.mjesto 50 KM. Četvero najboljih takmičara prema IAAF tablicama, dobija novčanu nagradu i to : 1. rezultat 400 KM, 2. rezultat 300 KM, 3. rezultat 200 KM i 4. rezultat 100 KM.

Početak 18.00h

Ovim putem pozivamo sve ljubitelje atletike da 11. juna dođu u Centar Safet Zajko te da na taj način podrže 1. Atletski miting Novi Grad Sarajevo. Više o mitingu i ostalim pojedinostima AK Novi Grad Sarajevo možete pročitati na klubskoj adresi www.atleta.ba", saopćili su iz AK Novi Grad.