Taekwondo klub Zlatni ljiljani
0

Ahmet Dilek: Za nas je priča uvijek ista, uspjeh stoji na kraju puta

Piše: Edin Isanović
TKDK Zlatni ljiljani
Taekwondo klub Zlatni ljiljani osnovan osnovan 2. oktobra 2003. godine i jedan je od najmlađih taekwondo klubova u Bosni i Hercegovini.Međutim, svojim profesionalnim i ozbiljnim radom uspio je okupiti veliki broj mladih sportista u kratkom vremenskom periodu, te postati jedan od najveći i najuspješniji taekwondo klubova u BiH.

Klub trenutno broji oko 200 članova. Ovaj kolektiv pored profesionalnog odnosa prema svojim članovima, održava veoma dobre odnose sa roditeljima svojih učenika, a istraživanja su pokazala da su svi zadovoljni pristupom rada i podučavanjem.

“Ova činjenica nas ne sprečava da i dalje pokušavamo razviti svoje metode i postati još bolji. Želimo ostvariti svoje ciljeve i odgajati vrhunske sportaše koji će uspješno predstavljati Bosnu i Hercegovinu u cijelom svijetu”, kaže za Sarajevo-x.com predsjednik i glavni trener kluba Ahmet Dilek, čovjek koji je Bosni i Hercegovini donio prvo evropsko zlato u olimpijskom sportu, te još tri bronzane evropske medalje za nepunih osam godina rada.

Predsjednik kluba zaslužuje "palac gore"

Dakako, predsjednik i glavni trener pomenutog kluba majstor je taekwondoa crni pojas 4. dan. Inače, po zanimanju je profesor sporta i tjelesnog odgoja. Taekwondoom se bavi već 28 godina, a u svojoj izuzetno uspješnoj karijeri postigao je zavidne rezultate. Prvo kao takmičar i dugogodišnji reprezentativac, a kasnije kao trener i selektor.

Ahmet Dilek rođen je 1974. godine u Ankari, glavnom gradu Turske, gdje je započeo svoju sportsku karijeru, te završio osnovnu i srednju školu. Nakog toga upisuje Fakultet za sport i tjelesni odgoj. Pored redovnog studija nastavlja sa aktivnom sportskom karijerom u toku koje postiže sjajne rezultate. Sedam puta osvaja prvenstvo Turske, koja je jedna od najvećih svjetskih sila u taekwondou.Dugo godina bio je član A tima turske državne reprezentacije.

Od 2005. godine pa sve do danas, obavljao je više funkcija unutar Taekwodno saveza BiH. Aktuelni je selektor kadetske reprezentacije. Treba istaći da mu je asistent u klubu Semir Pilav, majstor taekwondoa crni pojas 3. dan.

Dilek, voli taekwondo i isto prenosi na svoje članove. Želi pobjeđivati, naglašava to jasno i glasno. Kod njega nema popustljivosti.

Devetostruki uzastopni prvaci naše države

“Naš klub je prvi sportski kolektiv u BiH sa evropskim zlatom u olimpijskom sportu. Učestvovali smo na 122 takmičenja, te osvojili ukupno 978 medalja i 105 pehara za ekipne rezultate.Tu su i značajna priznanja. Između ostalih uspjeha posebno se ističu.1 evropski prvak - Mirnesa Fetahović, 3 bronze na evropskom prvenstvu - Elmedin Čekrlija, Amila Karšić i Ajla Reizbegović, 3 balkanska viceprvaka - Samir Muhibić, Ajla Reizbegović i Arnela Mukić, 6 balkanskih bronzi, 9 medalja na turnirima “A” klase, 60 prvaka Bosne i Hercegovine. Do sada smo ponudili 68 nastupa naših sportista u svim uzrasnim reprezentacijama Bosne i Hercegovine. To su rezultati za respekt.”, naglašava Dilek.

Trenutno je ovaj klub jedan od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, što dokazuje i činjenica da su devetostruki uzastopni prvaci BiH (šest puta u kadetskoj i tri puta juniorskoj konkurenciji).

“Temeljni cilj našeg kluba jeste tjelesno i duhovno obrazovanje mladih u BiH. Ono što nas najviše podstiče jeste stanje naših mladih, koji su zbog poznate situacije u BiH bez nade u bolje sutra. Mladi, koji su naša aktivna snaga, gube vrijeme u kafićima gdje stiču samo loše navike, te tako škode prvo sebi, a zatim i svojim porodicama, društvu i državi”, podvlači prvi čovjek kluba.

"Želim nastaviti sa uspjesima, želimo stvarati pobjednike. Za nas je priča uvijek ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta“, zaključio je Dilek koji je veliki dio svog umijeća ugradio u ovaj klub.