sport
0

Ahmet Dilek novi predsjednik Taekwondo savez BiH

Klix.ba
Na Izbornoj skupštini Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine odžanoj 30. juna 2012., za novog predsjednika Saveza izabran je Ahmet Dilek, dugogodišnji reprezentativni selektor i trener.

Po zanimanju profesor sporta i tjelesnog odgoja, a u taekwondou nosilac majstorskog zvanja crni pojas 4. Dan. Ahmet Dilek je svoj život i karijeru posvetio razvoju olimpijskog sporta, te odgoju uspješnih sportista.

Dilek se taekwondoom bavi već 30 godina, a u svojoj izuzetno uspješnoj sportskoj karijeri postigao je mnoge izvanredne rezultate, prvo kao takmičar i dugogodišnji reprezentativac,a kasnije i kao trener i selektor.

Sedam puta je osvajao prvenstvo Turske, jedne od najvećih svjetskih sila u taekwondou, čime je zavrijedio poziciju dugogodišnjeg člana A tima turske taekwondo reprezentacije. Kao reprezentativac također je postigao dobre rezultate na međunarodnoj sportskoj sceni, osvojivši šest titula međunarodnog prvaka. Na svojim putovanjima upoznaje se sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, zemlje za koju je uvijek gajio posebne osjećaje, te posjećuje našu državu nekoliko puta od 1998. godine, te u sastavu reprezentacije BiH nastupa na međunarodnim prvenstvima, sa kojih našoj zemlji donosi do tada neviđen uspjeh.

Prije jedanaest godina odlučuje da se zastalno nastani u BiH, nauči bosanski jezik i prenese svoje dugogodišnje iskustvo na mlade Bosance i Hercegovce, kako bi i sami postali još uspješniji predstavnici svoje zemlje u svijetu sporta.

Ahmet Dilek je na upit o budućim planovima za Savez odgovorio sljedeće:

"Cilj nam je zajedničkim naporima izgraditi savez koji će funckionisati po svjetskim standardima. Iskoristit ćemo sav svoj potencijal i kapacitet kako bismo postigli najbolje rezultate. Savez ćemo voditi sistematski kako na organizacijskom tako i na finansijskom planu. I nadamo se da će se taj trud isplatiti, tako što će taekwondo postati jedan od najuspješnijih olimpijskih sportova u BiH."