sport
370

Adna Borić evropska kadetska viceprvakinja u taekwondou

FENA
Mlada bosanskohercegovačka taekwondistica Adna Borić osvojila je srebrenu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu u francuskom Strasbourgu.

Članica Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva u kategoriji do 59 kg savladala je sve protivnice u kvalifikacionim mečevima, te predstavnice Italije u osmini finala, Hrvatske u četvrtfinalu, te špansku takmičarku u polufinalu. U finalnoj borbi izgubila je meč od predstavnice Rusije, na zlatni poen u četvrtoj, dodatnoj rundi.

BiH je na EP predstavljalo još pet takmičara, od kojih su tri poražena u borbama za medalju i tako se plasirali na petu poziciju.

Sadmir Habibović (Novi Grad Sarajevo), do 41 kg, nakon što je porazio protivnike iz Ukrajine i Rusije, u borbi za medalju izgubio od njemačkog predstavnika.

Nedžad Husić (Novi Grad Sarajevo), do 45 kg, nakon pobjede nad predstavnikom Srbije izgubio u borbi za medalju od takmičara iz Moldavije, dok je Amina Grahić (Nur Kakanj) u kategoriji do 37 kg nakon pobjede nad takmičarkom iz Litvanije poražena u borbi za medalju od predstavnice Turske

Bh. takmičare na EP-u je vodio trener reprezentacije, Haris Husić, a u našem tim još su bili Belmir Berberović i Bojan Lalić, koji su nastupili kao sudije internacionalne klase.

"Srebrena medalja i tri peta mjesta sa EP-a su veliki uspjeh za našu državu i jedan je od pokazatelja da se naši takmičari, uz dosljedan rad i malu pomoć klubova i roditelja, te vladinih institucija, mogu nositi sa vrhunskim borcima širom Evrope. Adna Borić je pokazala da je spremna za ostvarivanje velikih rezultata, što je rezultat pomno isplaniranog programa treninga i nastupa na takmičenjima. Veliki uspjeh bh. kadetske taekwondo elite, nadamo se neće ostati usamljen, nego će uslijediti još vrjedniji i značajniji rezultati", izjavio je Husić.