Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / 805.562 razloga za propast N/FS BiH

Piše: Bakir Tiro
U Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH imaju 805.562 razloga da strepe od apsolutnog urušavanja nekada profitabilne institucije koju skoro deceniju potresaju razorni zemljotresi. Naravno, i danas strahuju isključivo časni uposlenici. Prebrojati se mogu na prste dvije ruke, a oni najodgovorniji ionako samo brinu za vlastite interese.

Gube zgradu?!

U narednim danima N/FS BiH mogao bi izgubiti zgradu založenu pod hipoteku u propalom projektu reprogramiranja duga Poreskoj upravi Federacije BiH, ali i bankrotirati!

Iako su čelnici naše skoro "srušene kuće fudbala" ranije trijumfalno najavljivali kako su uspjeli iznaći rješenje za izlazak iz višegodišnje krize, to se, ipak, neće desiti.

Nisu redovno ispunjavali obaveze u ugovorenom reprogramu, pa je Poreska uprava zbog duga od 805.562 maraka, kojeg su trebali platiti u 14 rata do 25. decembra 2009. odlučila raskinuti ugovor. Savez je stavljen pred svršen čin. Račun N/FS BiH tako je blokiran, što znači da će sav priliv novca koji stiže od sponzora, pa i FIFA i UEFA biti preusmjeren na adresu PU. Gotovo bezizlazna situacija.

Baković spasitelj ili "žrtveno jagnje"

Po starom dobrom običaju kada im "gori pod nogama" funkcioneri N/FS BiH opet su se sakrili u "mišiju rupu". U proteklih nekoliko dana, koliko traje novonastala agonija, niko nije preuzeo odgovornost, kamo li ponudio spasonosni plan.

Predsjednik Sulejman Čolaković, po funkciji najodgovornija osoba, vruće kestenje bacio je u ruke novog novog vršioca dužnosti generalnog sekretara Jasmina Bakovića. I pored toga što je na funkciji tek od 1. januara 2010. ovaj pravnik pokušava se boriti sa vjetrenjačama.

Nastoji osigurati neophodni novac kako bi spriječio bankrot N/FS BiH, a tako i gubitak višemilionske vrijedne zgrade u srcu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Uspije li, napraviće čudo! Mlad i ambiciozan, te što je najvažnije "čist kao suza", Baković bi mogao postati spasitelj našeg fudbala u cjelini. Ili je "žrtveno jagnje"…

Sušić kao paravan

Desi li se najgori scenarij, naš nacionalni tim za kojeg žive milioni navijača, naći će se u velikim problemima. Reprezentacija koja je zadivila svijet u minulim kvalifikacijama za Mundijal u Africi nije zaslužila da joj se zbog nesposobnosti "arhitekata" brojnih afera u bh. fudbalu sruše snovi o plasmanu na naredno veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

I novi selektor Safet Sušić u sličnoj je situaciji kao Baković. Prihvatio se velikog projekta od državnog interesa. Međutim, ni najmanji, onaj na lokalnom nivou, ne može se obaviti bez para. Da, Sušić je jasno naglasio da mu novac nije bitan, ali potreban je kako bi egzistirala selekcija.

Pape će na potpisivanje ugovora sačekati zasjedanje Izvršnog odobra N/FS BiH, zakazanog za drugu polovinu januara. Prilikom svečanog čina, ukoliko je moralno da ga bude u ovakvoj situaciji, na pozornici ćemo ponovo vidjeti tročlano Predsjedništvo Saveza. Ne propuštaju takve prilike da se pojave u javnosti. Slikanje sa živom legendom našeg fudbala neće proći bez njih. Pa, i svi dosadašnji selektori, istinski sportski velikani, bili su im paravan za nerad i nesposobnost.

Kolektivna ostavka

U svakoj normalnoj državi svijeta čelnici vlade, firme, saveza podnijeli bi kolektivnu ostavku poslije lošeg poslovanja i prije nego situacija izmakne kontroli, to jeste nađu se pred bankrotom. No, to nije slučaj i u Bosni i Hercegovini, pogotovo u N/FS BiH.

Izborna je godina. FIFA i UEFA traže ukidanje nesposobnog i neefikasnog Predsjedništva, te inauguraciju predsjednika Saveza u četverogodišnjem mandatu. Rok za realizaciju zadatka je avgust. Iz Niona i Ciriha za neposluh prijete novim sankcijama.

Realno, i pored mogućih i međunarodnih problema velike promjene ne treba očekivati zato što sto su u FS RS već istakli da neće prihvatiti "mapu puta" FIFA-e i UEFA-e. Ni Izvršni odbor N/FS BiH, sudeći po dosadašnjoj praksi, neće dobiti veći broj sposobnijih članova. Razlog, sadašnji suvereno vladaju svojim izbornim bazama u kantonima (F BiH) i regijama (RS).

Dakle, prije će naša reprezentacija postati prvak Evrope 2012. godine, bude li imala sredstava da se uopšte takmiči u kvalifikacijama, nego li će iznad zgrade Saveza (uskoro vjerovatno Poreske uprave FBiH) zasijati sunce.