sport
699

40.000 osmijeha za kraj najljepše sportske priče

Klix.ba
Nakon 30 bh. gradova, hiljade pređenih kilometara, više od 40.000 učesnika i 18.000 odigranih utakmica, pet dana finala u Sarajevu i milion malih osmijeha, zatvorene su šeste BH Telecom Sportske igre mladih.

Na šestim Igrama, uručene su 402 medalje koje su otputovale u Goražde, Zenicu, Sarajevo, Vitez, Pale, Domaljevac, Zvornik, Srebrenik, Zepče, Gradačac, Teslić, Vlasenicu, Tuzlu, Čapljinu, Bijeljinu, Kozarsku Dubicu, Doboj, Orašje i Stolac.

"Osmijesi na licima dječaka i djevojčica koji su sa nama iz cijele BiH i ljubav koju su nam pružili u posljednjih 75 dana naše radosne turneje su naša zlatna medalja. Dobili smo pobjednike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine što pokazuje koliko sportskih nada postoji u našoj državi", istakao je Haris Deliahmetović, predsjednik Sportskih igara mladih.

Kao i svake godine, Sportske igre mladih, biraju mladog ambasadora, a ove godine, to je mladić koji bi svima trebao biti primjer, najbolji od najboljih, mladić koji je osvojio srebrenu i bronzanu medalju na Specijalnoj Olimpijadi u disciplinama 200m i 400m, Admir Ahčerić.

Nakon tri godine Igre završavaju projekat "Fer igra za fer djetinstvo“ koji su na terenima sprovodili u suradnji sa Košarkaškim savezom BiH te uz finansijsku pomoć USAID-a, a cilj projekta je bio učiti djecu toleranciji, fer i sportskom ponašanju kroz sportske discipline. Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH.

U sklopu proslave na Igrama je odigrana je Gorenje All Star utakmica, a specijalni gost ove utakmice bio je Enid Tahirović, bivši rukometni reprezentativac te predsjednik Rukometnog saveza BiH, koji je pobjednicima rukometnog takmičenja, uručio medalje.

"Meni je na Igrama bilo super jer sam se družio sa drugarima, a upoznao sam i mnogo drugih prijatelja. Osvojili smo bronzanu medalju u rukometu i nadam se da ćemo naredne godine biti bolji ali i da nismo osvojili ništa bar smo se družili. Ovdje sam došao najviše da bih upoznao što više prijatelja", rekao nam je jedanaestogodišnji, Rado Brujčić, član Rukometnog kluba Bijeljina iz Bijeljine.

Na kraju, emocije niko nije krio, a najljepše od svega jeste da nije bilo tužnih, jer oni koji ove godine nisu imali priliku osvojiti medalju, obećali su da će već na sedmim Sportskim igrama mladih dati sve od sebe da stanu na najviša postolja najljepše sportske priče.

Sretni, nasmijani, rasplesani, sa pregršt uspomena i lijepih sjećanja, dječaci i djevojčice su se rastali od Sarajeva, ali samo nakratko, jer slijedeća je godina već tu pred vratima i čeka nastavak najljepše sportske priče u BiH.