Nermin Potur za Sarajevo-x.com
0

"11 godina sam se pripremao da stanem na postolje"

Razgovarao: Edin Isanović
Karatista Nermin Potur spada u ključne figure bh. nacionalne vrste. Jedan je od sportista koji su obilježili 2010.godinu. Osvojio je dvije bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu održanom u Beogradu. Jednu u pojedinačnoj, a jednu u ekipnoj konkurenciji. Osim toga u izboru Nezavisnih novina proglašen je sportistom godine.
Nermin Potur
Nermin Potur
Pored ovih svjetskih priznanja, Nermin u svojoj kolekciji ima i bronzane medalje sa Evropskog seniorskog prvenstva u Atini i Svjetskog univerzitetskog prvenstva u glavnom gradu Crne Gore. Za ovaj historijski rezultat jedan od najzaslužnijih je Nerminov otac i trener Ramiz.

“Protekla godina mi je kao iz snova. Mogu biti ponosan na sve što sam uradio u 2010. Činjenica da sam bio četiri puta na postolju za medalje mnogo govori. Ipak, meni je tek 21 godina. Istakao bih da sam se za pomenute rezultate pripremao jedanaest godina, jer od 1999. treniram karate. Prije prvenstva u Beogradu imao sam intenzivne pripreme u trajanju dva i pol mjeseca. Iza svega stoji puno mukotrpnog rada i odricanja. U svakoj borbi dajem sve od sebe, idem do krajnjih granica svojih mogućnosti”, kazao je Potur za Sarajevo-x.com, naglasivši kako su mu mnogo pomogle i klupske kolege.

Dvadesetjednogodišnji reprezentativac BiH (do 75 kg) je student medicine.

“Mnogi me pitaju kako stižem na sve obaveze. Kada čovjek ima volje, sve se može uskladiti. Svjestan sam da neću čitav život trenirati karate, a medicinu zaista volim. Zbog toga sam se odlučio za taj poziv”.

Nermin je spomenuo ljude i institucije koje su mu pomogle:

“Veliku podršku mi pružaju članovi Uprave Karate kluba Ilidža. Prije svih Hase Tirić i Mirsad Nikšić. Osim njih dugujem zahvalnost Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvu civilnih poslova”, naglasio je Potur, dodavši da mu je izbor za sportistu godine nešto najljepše što mu se moglo desiti”.

U narednoj godini želi nastaviti koračati utabanim stazama uspjeha.

“Dat ću sve od sebe da nastavim ovu lijepu priču i u 2011. godini. U kalendaru su takmičenja koja će biti uvod za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Cirihu u maju. Vjerujem da ću do tada zaslužiti poziv šefa državne seniorske selekcije”, završio je naš sagovornik.