scitech
0

World of Warcraft na prekretnici: 10 miliona pretplatnika

Sarajevo-x.com
Baza pretplatnika za popularnu masovnu multiplayer online igru Blizzard Entertainmenta je prešla brojku od 2,5 miliona u Sjevernoj Americi, dok u Evropi taj broj iznosi 2 miliona, izvještava Blizzard.co.uk.

Blizzard Entertainment Inc. objavljuje da je pretplata za World of Warcraft, nagrađivanu multiplayer online igru (MMORPG) nastavila da raste, te nedavno prešla brojku od 10 miliona pretplatnika širom svijeta.

Interest za igru se održao širom svijeta, sa hiljadama novih igrača, te ponovni upis povratnih igrača preko praznika.

World of Warcraft sada je dom za preko 2 miliona pretplatnika iz Evrope, više od 2,5 miliona iz Sjeverne Amerike te približno 5,5 miliona u Aziji.

Od svog pojavljivanja u Sjevernoj Americi 23. novembra 2004, World of Warcraft je postao najpopularnija MMORPG igra na svijetu, te je bila najbolje prodavana PC igra 2005. i 2006. godine. Jedina prodavanija igra bila je World of Warcraft: The Burning Crusade, prvi dodatak igri, pušten u prodaju 2007.

The Burning Crusade drži rekord najbrže prodavane PC igrice svih vremena, sa približno 2,4 miliona primjeraka prodanih u prva 24 časa od puštanja u prodaju, i oko 3,5 miliona prodanih primjeraka u prvom mjesecu prodaje.

World of Warcraft je dostupan na sedam jezika, a ruska verzija je još u fazi razvoja i planirano je da bude puštena u prodaju tokom ove godine.

Osim Sjeverne Amerike i Evrope, World of Warcraft je popularan i u središnjoj Kini, Koreji, Australiji, Novom Zelandu, Singaporu, Tajlandu, Maleziji, Tajvanu, Hong Kongu i Makau.