scitech
1

Turska: Pronađena glava kipa božice Kibele stara 8 hiljada godina

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tokom arheoloških iskopavanja u blizini turskog grada Izmira otkrivena je glava figurice frigijske božice Kibele, stare oko 8 hiljada godina, javlja agencija Anadolija.

Vođa arheološke ekipe koja vrši iskopine na Yesilova Hoyugu doc. dr. Zafer Derin izjavio je za agenciju Anadolija da je njegova arheološka ekipa tokom ove godine naišla na veoma važne artefakte.

Derin je rekao da se među pronađenim artefaktima nalazi i glava figurice frigijske božice Kibele, veličine četiri centimetra. Prema njegovim riječima, pronađeni artefakti predstavljaju vezu 8 hiljada godina dugom historijom Izmira i Zapadne Anadolije.

"Pronašli smu glavu Frigijske božice Kibele. Znali smo da se u ovoj regiji nalazili oni koji su se klanjali božici Kibeli, ali ovo je prvi put da smo na području Turske pronašli ovakav primjerak. Ovaj primjerak pripada periodu oko 6000-ih godina prije Nove ere. Turska je, zapravo, regija koja je centar kulture božice Kibele", rekao je Derin.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je dodao da je tokom posljednjih iskopavanja pronađen i još jedan važan primjerak pečata u obliku cipele. Prema njegovim riječima, u to vrijeme ljudi su nosili pečat, koji je služio kao potpis.

Derin je naglasio da su arheološka iskopavanja počela tokom 2005. godine te da su tokom iskopavanje ugostili veliki broj naučnika iz Amerike i Evrope.