Kinezi u ofanzivi
0

Tencen lansirao servis za instant poruke na engleskom

Sarajevo-x.com
Tencent nema namjeru u borbu sa Skypeom
Tencent nema namjeru u borbu sa Skypeom
Tencent, kineska kompanija koja nudi usluge instant poruka poput Skypea i MSN Instant Messengera lansirala je servis preko kojeg se instant poruke od sada mogu slati na engleskom, francuskom i japanskom jeziku.

QQI Instant MEssenger je međunarodna verzija kineskog servisa poruka QQ, koji ima 600 miliona pretplatnika - najveću takvu bazu na svijetu.

Verzije na korejskom, španskom i njemačkom planiraju se za početak naredne godine, rekao je glasnogovornik kompanije. Tencent također planira izdavanje svoje prve stranice za društveno umreženje početkom 2011.

Marc Violo, menadžer proizvodnje u QQI, rekao je da je lansiranje verzije na engleskom pokusni korak naprijed kako bi proizvode ove kompanije mogli iskušati korisnici širom svijeta.

"Nemamo namjeru da pokušamo nadmašiti Skype ili MSN Instant Messenger", kazao je Violo, "Mi pokušavamo da proširimo tržište izvan Kine kako bi privukli ljude koji su zainteresirani za Kinu".

"QQ već ima korisnike u 212 država, najviše u Sjedinjenim Državama i Evropi", kazao je Violo za CNN. Tencent je oformio partnerstvo sa popularnim stranicama na engleskom jeziku u Kini - poput putnog provajdera CTrip i novina u državnom vlasništvu China Daily, kako bi privukao više korisnika sa onu stranu bare.

"A ukoliko želite poslati instant poruku nekome ko živi u Kini, imate pristup 92 posto populacije koja je u Kini on-line", rekao je Violo.