Tehnologija
0

"Zvjezdane staze" kao inspiracija za tehnička dostignuća

SRNA
Čuveni svemirski brod Enterprise, odnosno maketa koja je tokom snimanja "glumila" brod kao i cijeli kultni serijal "Zvjezdane staze" imali su uticaj na mnoge vidove ljudskog života, od polne ravnopravnosti do tehničkih dostignuća - tvrde naučnici.

Enterprise je izložen u Nacionalnom muzeju aeronautike i svemirskih istraživanja u Washingtonu.

Prema njemu je nazvan i prototip svemirskog šatla, ističe kustos Margaret Weitekamp.

Prvi šatl nazvan je Enterprise kao rezultat kampanje slanja pisama koju su sedamdesetih godina prošlog vijeka organizovali ljubitelji te serije.

To je samo jedan pokazatelj uticaja "Zvjezdanih staza", kaže Margaret Weitekamp, napominjući da je serija počela da se prikazuje šezdesetih godina 20. vijeka, kada su se žene i druge manjine borile za jednaka prava.

"Zvjezdane staze" su pružale uvid ne samo u to kako bi buduća svemirska putovanja mogla da izgledaju već i kakvo bi moglo da bude ljudsko društvo.

Članovi posade bili su i muškarci i žene, raznih rasa, raznih nacija, pa je tu bio čak i jedan vanzemaljac - kultni Spock.

U prvoj seriji pojavila se i tehnologija koja je kasnije postala realnost, napominje urednik knjige "Zvjezdane staze i ihistorija" Nancy Reagan.

Prvi put su gledaoci tada vidjeli plazma TV ekran, prvi put se pojavio uređaj za komunikaciju sličan mobilnom telefonu...

Tu je i prvi primjerak blutut tehnologije, u sceni gdje ga jedan od likova nosi prikačen za uho.

Također, prvi put je viđeno nešto što liči na tablet kompjutere.

"Zvjezdane staze" i Enterprise još inspirišu inžinjere, kaže Mike Gold iz kompanije Bigelow Aerospace, koja razvija svemirske letjelice sljedeće generacije.

Gold kaže da će njihov takozvani "Modul za proširenje aktivnosti" biti isproban na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2015. godine.

Zvijezde i scenarista filma "Zvjezdane staze: Prema tami", astronauti NASA-e i ljubitelji serije razgovarali su o njenom utjecaju tokom nedavnog susreta na internetu.

Astronaut Kjell Lindgren rekao je da serija podstiče maštu.

Serija "Zvjezdane staze" dio je pop-kulture gotovo 50 godina, a budući da njeni tvorci već planiraju novi film, ona će nastaviti da inspiriše ljude da razmišljaju o svemiru, navodi "Glas Amerike".