Tehnologija
17

Zuckerberg radi na vještačkoj inteligenciji koja će mu pomagati kod kuće i na poslu

Klix.ba
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je otkrio da namjerava razviti vještačku inteligenciju koja će mu u budućnosti pomagati u njegovom domu, ali i na radnom mjestu, objavio je je BBC.

U postu objavljenom na društvenoj mreži Facebook, Zuckerberg je napisao da će njegov ovogodišnji izazov biti kreiranje "jednostavne vještačke inteligencije" poput batlera Jarvisa iz filma "Iron Man".

Zuckerberg će tokom godine obavještavati javnost o svom napretku. Njegov cilj je da "nauči" tehnologiju da prepoznaje njegov glas te da na taj način upravlja svime u svojoj kući, od muzike, preko osvjetljenja, pa do temperature.

"Ovo bi trebao biti zabavan intelektualni izazov za mene. Tehnologija će moći prepoznati moje prijetelje i omogućiti im da uđu u moj dom. Također, obavještavat će me o tome šta se događa u sobi moje kćerke Max", naveo je Zuckerberg.

Kada je riječ o Facebooku, sistem će mu pomoći da vidi podatke u virtuelnoj stvarnosti te mu omogućiti da kreira bolje usluge i pružiti mu pomoć u vođenju kompanije.

Prošlog mjeseca je Zuckerberg dospio na naslovnice zbog svoje odluke da donira 99 posto svog udjela u kompaniji Facebook.