Želi povjerenje investitora
2

Zuckerberg ne prodaje dionice godinu dana

SRNA
Osnivač i većinski vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg poručio je da najmanje godinu dana na berzi neće prodati nijednu od svojih dionica ove društvene mreže, u pokušaju da učvrsti povjerenje investitora u ovu kompaniju.

Njegovo obećanje uslijedilo je nakon što je vrijednost akcija Facebooka jučer opala na berzi na rekordno niskih 17,55 dolara. Zuckerberg je vlasnik oko 444 miliona dionica, uz opciju da izda još 60 miliona dionica, prenio je BBC.

Prošlog mjeseca, kapitalista Peter Thiel prodao je 20,1 miliona dionica i unovčio veći dio svog udjela u kompaniji, nakon što je istekao period u kojem je važila zabrana prodaje.

Akcije Facebooka ojačale su za skoro dva posto poslije Zuckerbergove objave. Ova društvena mreža izgubila je skoro 50 posto vrijednosti od kada je izašla na berzu u maju ove godine. Investitori sumnjaju u sposobnost kompanije da ostvaruje prihode od svojih korisnika koji pristupaju web sajtu sa svojih mobilnih uređaja.

Manja veličina ekrana na ovim aparatima u poređenju sa tradicionalnim stonim kompjuterima otežava plasiranje reklama. Pošto sve više korisnika pristupa Facebooku sa mobilnih uređaja, postoji bojazan da će rast prihoda od oglašavača biti usporen.