Tehnologija
0

"Zombi kuga" hara internetom

Sarajevo-x.com
Fondacija Shadowserver koja prati statistike broja računara pod utjecajem tzv. "zombi kuge", nove vrste virusa koji hara internetom, saopštila je danas da se broj "zaraženih" računara u protekla tri mjeseca utrostručio.

Kako javlja BBC, više od 450.000 računara sada su dio "zombi mreža" koje vode hi-tech kriminalci. Uzrokom ovog porasta smatraju se konstantni napadi koji se sastoje od postavljanja ''zamki'' web stranicama da bi se zarazile mašine ili posjetioci.

Naime, web kriminalci koriste se činjenicom da je većina spama i smeća u mailovima distribuirana putem zaraženih mreža. Više takvih računara koristi se kako bi se zarazili drugi računari, web stranice ili kao skladište ukradenih podataka koji se onda koriste za dalje prevare. Većina zaraženih računara koristi neku od verzija Microsoft Windowsa.

Računar se zarazi zbog ranjivosti i nedostatka nekog programa koji je pokrenut. Unutar ovog početnog koda postoji kod koji preusmjerava virus na kontakte i C&C server koji onda automatski s interneta skida softver koji računar stavlja pod kompletnu kontrolu botmastera.

The Shadowserver fondacija je grupa profesionalaca koji se bave sigurnošću i u svoje slobodno vrijeme prate mreže kako bi pomogli u policijskim istragama.