Tehnologija
7

Žene češće igraju videoigrice od muškaraca

Klix.ba
Ovo će zvučati iznenađujuće, ali veliko istraživanje je otkrilo da žene čine više od pola onih koji igraju videoigrice. Iako se mislilo da su muškarci ti koji su ludi za ovakvom zabavom, čini se da ipak nije tako.

Veliko istraživanje koje je provela nezavisna istraživačka agencija Populus otkrilo je da 52 posto od svih ljudi koji su igrali neku vrstu videoigrice u proteklih šest mjeseci čine žene, što je povećanje za 49 posto u odnosu na period od prije tri godine.

Porast broja žena koje igraju igrice vjerovatno ima veze s porastom mobilnih aplikacija za igrice što im omogućava da se zabave u slobodno vrijeme.

Psiholog dr. Simon Hampton kaže da ima nekoliko razloga zašto je ovo istraživanje pokazalo da žene igraju videoigrice više od muškaraca. On navodi da treba zaboraviti na predrasude i shvatiti da mobiteli sada daju dovoljno prostora i ženama da u miru igraju šta žele. Osim toga, kaže Hampton, sada je mnogo više igrica u kojima nema nasilja, pa su zbog toga privlačnije ženama, prenose britanski mediji.