Tehnologija
0

Žena postala prvi južnokorejski astronaut

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Koreja je objavila da će njen prvi astronaut biti inžinjerka nakon što su ruski zvaničnici odbili prvog kandidata zbog kršenja pravila.

Yi So-yeon (29) zamijenit će Ko Sana (31) na ruskom letu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u aprilu, javio je BBC. Ruska Savezna svemirska agencija zahtijevala je smjenu jer je Ko prekršio pravila centra za obuku, saopćio je visoki zvaničnik.

Južnokorejski zvaničnici umanjili su značaj kršenja, u koja spada i otuđivanje materijala za čitanje iz centra za obuku. Ko je jednom prilikom poslao knjigu za obuku u Južnu Koreju - a kasnije je izjavio da je to učinio greškom. U drugoj, on je dobio knjigu od ruskog kolege koju ne bi trebalo da čita, izjavio je Lee Sang-mok iz južnokorejskog ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije.

"Rusi su istaknuli značaj prihvatanja pravila, jer čak i male greške mogu izazvati teške posljedice u svemiru", izjavio je Lee.

Ko, koji je potukao više od 36.000 kandidata koji su se prijavili za taj posao, obučavao se u Rusiji od prošled godine. On će sada služiti kao zamjenski astronaut kada Yi poleti s dvojicom ruskih kosmonauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) početkomn aprila. Yi će provesti tamo sedam ili osam dana, izvodeći niz naučnih testova.

Nakon ove misije Južna Koreja će postati šesta azijska zemlja koja je poslala astronauta u svemir.