Izgradnja do 2022. godine
1

Zeleno svjetlo za izgradnju ekstremno velikog teleskopa

Klix.ba
Konstrukcija najvećeg optičkog teleskopa na svijetu konačno može početi.

Evropski ekstremno veliki teleskop (E-ELT) će imati primarno ogledalo prečnika od skoro 40 metara, a bit će izgrađen na vrhu jedne planine u Čileu.

Zemlje članice organizacije Evropskog južnog opservatorija (ESO) su dale svoju podršku ovom projektu u ponedjeljak na sastanku u Garchingu u Njemačkoj. Međutim, još uvijek nisu uplaćena sva sredstva za finansiranje projekta, koja iznose oko milijardu dolara. To će se desiti za vrijeme narednog sastanka, koji se održava u decembru ove godine, prenosi BBC.

Do tada bi Brazil trebao postati 15. članica ESO-a, što će još više umanjiti cijenu E-ELT-a za svaku od članica i učiniti ga još prihvatljivijim.

Teleskop bi trebao biti spreman za upotrebu do 2022. godine, a bit će jedno od ključnih astronomskih postrojenja i komplementirat će druge velike opservatorije, jer će moći da posmatra nebo pod drugim talasnim dužinama svjetlosti.

E-ELT će detektovati objekte u vidnom spektru svjetlosti i u blizini infracrvenog spektra. Njegovo glavno ogledalo prečnika 39,3 metra će biti četiri puta veće nego kod bilo kojeg današnjeg optičkog teleskopa. Njegova osjetljivost i rezolucija bi trebale omogućiti direktno snimanje stjenovitih planeta izvan Sunčevog sistema.

Opservatorij bi trebao pružiti i uvid u prirodu crnih rupa, formiranje galaksija, misteriozne tamne tvari, kao i tamne energije, koja prema nekim istraživanjima sve brže razdvaja kosmos.

Na sastanku, koji je održan u Njemačkoj, dvije trećine članica su obećale punu podršku projektu, a ostale članice su obećale da će pokušati što prije dobiti podršku svojih vlada za ovaj projekt.

"Već dugo radimo da bismo bili tu gdje smo sada, a ova odluka znači da smo samo nekoliko godina udaljeni od korištenja teleskopa. Sama veličina E-ELT-a će nam dati mnogo bolje snimke", kazala je Isobel Hook, profesorica na Oxsfordskom univerzitetu.

Teleskop će biti izgrađen na Cerro Armazonesu, planini koja se nalazi samo 20 kilometara od Cerro Paranala, gdje se trenutno nalazi ESO-ov veoma veliki teleskop (VLT).