Tehnologija
11

Zbog loših vremenskih uvjeta solarni avion Solar Impulse sletio u Japan

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Loši vremenski uslovi primorali su pilota solarnog aviona Solar Impulse da prekine svoj let ka Havajima i sleti u Japan, objavio je CNN.

Iako je jutros objavljena informacija da avion Solar Impulse leti iznad Japanskog mora, u kontrolnom centru u Monaku je odlučeno da pilot Andre Borschberg sleti u Japan.

Ovom odlukom je prekinut pokušaj preleta Pacifika avionom koji koristi solarnu energiju. Uzrok slijetanja su loši vremenski uvjeti zbog kojih je avion vraćen u Japan.

Pilot Andre Borschberg je letio 36 sati i bio je na šestodnevnom putovanju iz Kine ka Havajima. Tim će sada morati čekati bolje vremenske uvjete u Japanu prije nego dođe do novog pokušaja.

Bertrand Piccard, koji radi u kontrolnom centru u Monaku, rekao je da je sigurnost na prvom mjestu.

"Nismo avanturisti, mi smo istraživači. Sigurnost je naš prioritet. Zadovoljni smo avionom, ali vrijeme nam ne odgovara. Avion je sletio u Nagoyju i sada čekamo bolje vremenske uvjete kako bismo nastavili let", izjavio je Piccard.

Ovo je sedma dionica u pokušaju leta oko svijeta otkako je avion poletio iz Abu Dhabija u martu. Let preko Pacifika je i najteži dio. Tim je već pauzirao mjesec dana u Nanjingu čekajući odgovarajuće vremenske uvjete.

Avionu su potrebni odgovarajući vjetrovi i vedro vrijeme kako bi se baterije mogle puniti. Blizu 17.000 solarnih ćelija prikuplja sunčevu energiju koja se koristi tokom leta noću.

Pilot je napredovao, ali je jutros morao kružiti iznad Japanskog mora zbog lošeg vremena na njegovom putu. No, tim je na kraju odlučio obustaviti let i ponovo sačekati povoljnije uvjete.

Avion mora preletjeti SAD i Atlantic prije sezone uragana u augustu.