Gube borbu s Appleom i Googleom
0

Zamjenici direktora kompanije RIM odstupili s dužnosti

Sarajevo-x.com
Mike Lazaridis
Mike Lazaridis
Zamjenici direktora kompanije Research in Motion (RIM), Mike Lazaridis i Jim Balsillie, su zajednički odstupili s dužnosti. Kompanija RIM proizvodi mobilne telefone Blackberry.

Lazaridis je osnovao kompaniju 1986. godine, sada će preuzeti funkciju potpredsjednika, a Balsille će ostati u Upravnom odboru, ali bez operativne uloge. Njih će od ponedjeljka zamijeniti Thorsten Heins.

Investitori su zatražili promjenu strategije poslovanja, jer kompanija gubi bitku sa Appleom i Googleom.

Lazaridis je izjavio da razumije potrebu za promjenama u kompaniji

"U razvoju svake uspješne kompanije dođe vrijeme kada osnivači shvate da kontrolu moraju prepustiti novom vodstvu. Jim i ja smo Upravnom odboru zajednički saopćili da je to vrijeme došlo", izjavio je Lazaridis na konferenciji za medije održanoj u sjedištu RIM-a u Waterloou u Kanadi.

Heins je počeo raditi za RIM 2007. godine, a ranije je bio zaposlenik u kompaniji Siemens Communications. Šef operative u RIM-u je postao u augustu 2011. godine.

"Kao i druge kompanije koje rastu brzo poput naše i mi imamo probleme. Naučili smo mnogo i sada ćemo postati jači", izjavio je Heins.

Barbara Symiest, koja je u upravnom odboru RIM-a od 2007. godine, postala je nova predsjednica.

Blackberry je nekada bio izuzetno popularan, a u posljednje vrijeme se suočava s mnogim velikim problemima. Najveći se dogodio 2011. godine od kada kompanija gubi udio na tržištu od svojih rivala.

Tržišna vrijednost je manja za nekoliko milijardi dolara jer su dionice pale za 75 posto, a pala je i prodaja uređaja.

Jedan od najnovijih uređaja kompanije RIM, tablet kompjuter PlayBook, predstavlja odgovor na Appleov iPad. No, PlayBook nije postao popularan kao što su se zvaničnici RIM-a nadali.

Analitičar kompanije CNET, Larry Magid, je rekao za BBC da su Lazaridis i Balsille morali odstupiti.

"Kompanija RIM, koja je nekaa dominirala na tržištu pametnih telefona, konstantno gubi udio na tržištu od iPhonea i iPada, kao i uređaja koji koriste operativni sistem Android. Mislim da je bilo pitanje vremena kad aće njih dvojica odstupiti i dati priliku drugim ljudima da urade posao bolje od njih", izjavio je Magid.