Tehnologija
150

Zabilježen jedan od najvećih DDoS napada, pali Twitter i Paypal, problemi i sa CNN-om

Klix.ba
Stotine hiljada uređaja kao što su web kamere i drugi digitalni uređaji za snimanje zaraženi su u petak sa tzv. botnetom kako bi se opteretile neke od najposjećenijih stranica na svijetu.

Napadači su imali očigledan cilj – blokirati ili usporiti svjetske web stranice koristeći svakodnevne uređaje. Među pogođenim stranicama našli su se Twitter, Paypal i Spotify, a sve tri su klijenti kompanije Dyn iz SAD-a koja igra ulogu switchboarda za internet saobraćaj, prenosi Guardian.

Napad se prvo desio u istočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega se počeo širiti na ostatak zemlje, dok su efekti registrovani i u pojedinim evropskim državama.

Pored navedenih stranica, korisnici su imali problema sa pristupom portalima Mashable, CNN, New York Times, Wall Street Journal i Yelp, uključujući nekoliko stranica u vlasništvu Amazona.

Hakeri su za napad koristili spomenute web kamere i DVR uređaje zarazivši ih botnetom koji se može opisati kao pomoćnik u kreiranju DDoS napada. Ova vrsta napada preokupira određeni internet servis vještačkim saobraćajem čime se otežava pristup "normalnim" korisnicima.

Dyn je izdao saopćenje u kojem je potvrđeno da je DDoS napad došao iz nekoliko miliona izvora, čime je svrstan u u jedna od najvećih izvedeneih napada do sada.

Nakon prvog vala napada uslijedio je drugi, a zatim i treći koji se zabilježen u petak navečer. Problem je trajao nekoliko sati.