Francuska web stranica
0

Za pet eura uradit će vam domaću zadaću

Sarajevo-x.com
Imate li problema sa zadacima koje dobijate u školi, francuska web stranica pravi je spas za vas. Platite starijim studentima i nemojte se brinuti za domaću zadaću.

Na stranici faismesdevoirs.com (domyhomework.com) djeca su u mogućnosti da jednostavne matematičke probleme dobiju riješene za samo 5 eura, dok cijela prezentacija sa slajdovima i bilješkama košta 80 eura.

Pokretač stranice, koja će biti puštena u rad u četvrtak ujutro, je Stephane Boukris. On je za Reuters objasnio kako je uvidio da tržište ne pruža ovakve sadržaje, te došao na ideju da pokrene spomenutu stranicu.

"Dodajte tome dozu drskosti, začinite ga arogancijom i internetom i dobili ste faismesdevoirs.com", kaže on.

Na drugoj strani, nastavnici nisu nimalo oduševljeni postojanjem ovakvog sajta.

"Šokantno je. Protivno je svrsi edukacije, a to je da učenici trebaju naučiti da se oslone na sebe kad dobiju zadatak", kaže Agathe Field, mlada nastavnica u srednjoj školi u okolini Pariza. "Ovo ih pretvara u konzumente. Odašilje poruku da za pravu cijenu možete dobiti šta hoćete. To je besmisleno."

Boukris brani web stranicu riječima da će, i kad učenici kupe rezultate zadataka, to potaknuti raspravu kako se do njih došlo.

"Nije da im samo dajemo ribu, već ih učimo kako da pecaju", smatra on. "Naravno da će rješenja neki školarci upotrijebiti da varaju, ali će ih prije ili kasnije morati naučiti jer te zadatke neće dobiti na dan ispita."