Radnici otkrili skoro sve
0

Za ljudsku glupost nema "patcha"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
S hakerske konferencije DefCon u Las Vegasu poručeno je da jedino za ljudsku glupost nema "zakrpe" (eng. patch).

Do takvog zaključka doveli su ih rezultati istraživanja "Schmooze Strikes Back" u kompanijama poput Applea, Oraclea, Symanteca i Walmarta. Testirane su vještine socijalnog inžinjeringa, a rezultati su se ove godine pokazali mnogo gorim nego prošle, kazao je Chris Hadnagy, stručnjak za tu oblast i predsjednik žirija.

Hakeri su uspjeli nagovoriti radnike različitih kompanija da im otkriju sve, od verzija softvera koji koriste do toga ko ih opskrbljuje hranom.

Na taj način hakerima je bilo omogućeno da otkriju slabosti softvera, da dijele korisne informacije koje omogućavaju špijunažu u objektima i drugo.

Najefektivnijim su se pokazali trikovi predstavljanja kao potencijalni kupac koji se želi uvjeriti u sigurnost zajedničnog poslovanja.

Predstavljanje da zovete iz drugog odjela istog preduzeća također je vrlo učinkovito, kao i predstavljanje kao člana tehničkog tima za podršku.

Hakeri su također utvrdili da su žene mnogo svjesnije opasnosti za sigurnost kompanije, a detalji njihovog istraživanja bit će objavljeni naknadno u izvještaju.