Googleov sajam nauke
14

Za iPhone aplikaciju prvu nagradu osvojila 17-godišnjakinja

Klix.ba
Brittany Wenger
Brittany Wenger
Sedamnaestogodišnja Brittany Wenger sa Floride je osvojila prvu nagradu na Googleovom sajmu nauke, za kreiranje iPhone aplikacije koja pomaže ljekarima da dijagnosticiraju rak dojke.

Wenger je kombinirala polja biologije i kompjuterskih nauka za razvoj kompjuterskog programa nazvanog "neuronska mreža" koji oponaša ljudski mozak. Njen program detektuje kompleksne obrasce kako bi uspostavio dijagnoze. Već je dokazano da njen program dijagnosticira maligne tumore sa 99 posto sigurnosti.

"Mislim da je program spreman za korištenje u bolnicama. Voljela bih dobiti informacije od ljekara koji bi ga koristili. Do sada imam 700 testnih uzoraka", rekla je Wenger. Wenger je odabrana kao pobjednica među 30 finalista iz cijelog svijeta. Prvo mjesto joj je donijelo stipedniju od 50.000 dolara.

Prvu nagradu u kategoriji od 13 do 14 godina je dobio Jonah Kohn iz San Diega, nakon što je dokazao da osobe sa oštećenim sluhom mogu bolje čuti muziku ukoliko se ona prvo filtrira na određene frekvencije pa se onda u vidu vibracija prenosi na određene dijelove tijela.

Prvu nagradu u kategoriji od 15 do 16 godina je odnio trojac iz Logrona u Španiji. Oni su dokumentovali razne mikrobe koji žive u slatkoj vodi na sjeveroistoku zemlje.