"TV kontaktne leće"
0

Za deset godina imat ćemo televiziju u očima

Sarajevo-x.com
Iako zvuči kao naučna fantastika, kontaktna sočiva koja sadrže televizijske programe i snimke koje približavaju emocije glumaca na ekranu, mogla bi za deset godina postati stvarnost.

Kako tehnologija postaje sve minijaturnija, tako se povećava mogućnost da jednoga dana TV setovi budu smanjeni na veličinu kontaktnih leća, koje će pokretati toplina tijela.

Kanali bi se prebacivali pomoću glasovnih komandi i pokretom ruke, stoji u izvještaju o budućnosti kućne zabave koji je objavila kompanija za prodaju električnih uređaja Comet.

"Jednog dana moći ćete TV kontaktne leće staviti ujutro i skinuti ih krajem dana", kazao je Ian Pearson, samozvani futurolog koji je ujedno i savjetnik za nove tehnologije u velikim kompanijama.

Digitalne tetovaže, s druge strane, moći će prikazivati osjećanja koje glumac na televiziji pokazuje i stvoriti impulse pomoću kojih ćemo i mi osjećati iste emocije.

Tako će svi ljubitelji Jamesa Bonda imati priliku da osjete isto uzbuđenje koje on osjeća dok se bori protiv neprijatelja, a i sportski navijači će iskusiti isto oduševljenje koje ima igrač koji slavi pobjedu", navodi se u izvještaju.

"Možemo čak doći do te tačke razvoja tehnologije da ćemo moći 'uroniti' u utakmicu fudbala i imati osjećaj da trčimo pored svog omiljenog igrača", stoju u nastavku izvještaja.

Miriam Rayman iz predstavništa Future Laboratorya za Daily Mail je istakla da osnovna tehnologija koja je potrebna za ovakav poduhvat već postoji.

"Tehnološka dostignuća postaju sve manja i manja. Naučnici pokušavaju otkriti način kako da ona postane sve bliža nama, prije svega bliža našem oku", kazala je ona.