'Svi mogu biti novinari'
0

YouTube pokrenuo kanal za građane - novinare

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Video portal YouTube nedavno je pokrenuo vlastiti kanal za građansko novinarstvo gdje građani mogu objavljivati svoje video-uratke, koje kasnije mogu koristiti i TV stanice i online mediji. Kanal nazvan YouTube Direct bit će dostupan svim urednicima koji žele koristiti snimke koje su načinili 'građani novinari'.

Također, ono što je veoma bitno jeste činjenica da će svim urednicima, producentima i novinarima biti veoma lako doći do osobe koja je postavila video, te provjeriti navedenu informaciju.

„Mediji uvijek žele provjeriti informacije koje koriste“, kazala je Steve Grove, direktorica vijesti na YouTubeu, dodajući da se građani novinari trude načiniti i postaviti što bolji snimak jer samim time će dobiti i vlastiti prostor u brojnim medijima.

Ispitivanje ovih usluga trenutno vrši nekoliko TV stanica među kojima su Boston, NPR, Politico, Huffington Post i San Francisco Chronicle.

Video sadržaj koji se objavljuje je uglavnom vezan za gafove slavnih osoba, ali su također veoma traženi i snimci zemljotresa, a tu se postavljaju čak i snimci na kojima učitelji galame ili tuku učenike.