Tehnologija
253

YouTube počinje naplaćivati gledanje videa

Klix.ba
Da bi mogli gledati sadržaj nekih specijaliziranih kanala, korisnici popularnog Googleovog video servisa od ove sedmice će morati plaćati pretplatu.

Kako javlja Financial Times, mjesečna pretplata za neki kanal iznosit će 1,99 dolara, a oko 50 kanala će se naplaćivati. Pretplatnici će, na odabranim kanalima, imati pristup ekskluzivnim snimcima, TV emisijama i filmovima. Plaćanje pretplate moglo bi i ukloniti reklame sa besplatnih snimaka.

YouTube je preuredio stranicu i uveo kanale u decembru 2011., a u oktobru prošle godine su uveli 60 partnerskih kanala poput BBC Worldwide On Earth, ITN, Jamie Oliver Food Channel Mixmag TV, Channel 4, Film 4, Howcast i The Onion.

Još uvijek nije poznato koji će se od ovih kanala naplaćivati, a zarađenim novcem će se finansirati novi TV i filmski programi koji će se prikazivati isključivo online.

Novi kanali pomogli su YouTubeu da svoju publiku proširi na milijardu korisnika, koji mjesečno pogledaju blizu šest milijardi sati snimaka.

YouTube još nije zvanično potvrdio svoje planove o pretplati, ali glasnogovornik Googlea navodi: "Gledamo da stvorimo platformu za pretplate kako bismo mogli stvoriti još bolji sadržaj za naše korisnike".

Glasine o pretplati počele su još u januaru, kada se uprava YouTubea sastala sa grupom producenata.

Vezani članci