Odlukom suda
0

YouTube otkriva podatke o korisnicima

Sarajevo-x.com
Federalni sud u New Yorku po tužbi protiv YouTube-a donio je odluku da ovaj popularni video-sharing servis mora otkriti ko od njegovih posjetilaca pregleda koje clipove i kad.

Sudija Louis L. Stanton zatražio je pristup podacima o korisnicima ovog servisa nakon što su se Viacom Inc. i drugi vlasnici autorskih prava složili kako treba pokazati da li se njihovi autorski zaštićeni snimci više gledaju nego amaterski.

Podaci neće biti javno objavljeni već će, javlja CNN, njima imati pristup samo sud i neće sadržavati konkretne informacije kao što je stvarno ime korisnika ili e-mail adresa.

Advokati Google Inc.-a, koji je vlasnik YouTube-a, ističu kako će proizvođenje 12 terabajta podataka, što je ekvivalentno tekstu 12 miliona knjiga biti prilično skup poduhvat koji zahtjeva vrijeme i opasnost je za privatnost korisnika.

Informacije koje se zahtjevaju od servisa tiču se vremena kad je svaki video pogledan, a to će koristiti da se odredi koliko često su određeni clipovi pušteni. Uz ovo će biti pridodan ID svakog posjetitelja i njegova IP adresa.

Sudija Stanton je donio odluku da tužitelji imaju legitimnu potrebu za ovim informacijama, uprkos eventualnim opasnostima za privatnost korisnika.

Advokati tužene strane zahtjevali su da se iz ove odluke isključi podatak o izvornom kodu, ističući da nema dokaza da je njima manipulisano, ali je sud ovaj zahtjev odbio.

Kompanija Viacom potražuje najmanje jednu milijardu američkih dolara za naplatu štete od Google-a zbog 'samovoljnog kršenja zakona' jer se na YouTube-u prikazuju i autorski zaštićeni Viacomovi snimci koji uključuju 'The Daily Show with Jon Stewart' od Comedy Centrala i 'SpongeBob SquarePants'.