Google najavljuje
0

YouTube će uskoro biti profitabilan

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vodeća internet stranica za razmjenjivanje video sadržaja YouTube mogla bi u bliskoj budućnosti donijeti veliku finansijsku korist Google Incu, istakli su direktori najposjećenijeg internet pretraživača.

Google je 2006. godine za rekordnu sumu od 1,65 milijardi dolara preuzeo popularni sajt za objavljivanje video fajlova. Kupovina YouTubea predstavlja najskuplju kupovinu koju je Google zaključio u posljednjih nekoliko godina, no od toga perioda izgubili su dosta novca.

Analitičari ranije su upozorili na velike troškove koje potrebni za postavljanje i održavanje sadržaja na YouTubu, uz jako malu novčanu dobit od reklama.

"YouTube trenutno ide jednom putanjom kojom smo vrlo zadovoljni. Google pomaže oglašivačima i agencijama za marketing da na YouTubeu kreiraju sjajne oglase na vrlo jednostavan način", kazao je za The Independent izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Predsjednik marketinga na YouTubeu Johathan Rosenberg kazao je da se broj korisnika koji gledaju plaćene reklame u zadnjih nekoliko godina utrostručio. To je uz određene inovacije kao što je postavljanje vijesti i promotivnih video snimaka pomoglo stranici da se etablira među oglašivačima.

"Zaista smo zadovoljni prihodima YouTubea, ali u ne tako dalekoj budućnosti imat ćemo razvijen posao i velike profite", istakao je Rosenberg.

YouTube je doživio eksplozivan rast proteklih godina, praveći web sajt na principu da internet korisnici traže komične skečeve kreirane od strane drugih korisnika. Menadžment YouTube-a tvrdi da dnevno opslužuje više od 100 miliona video snimaka.