Tehnologija
3

WowWee CHiP je novi robotski ljubimac na tržištu

Klix.ba
Šesnaest godina nakon što je kompanija Sony predstavila prvog robotskog ljubimca pod nazivom AIBO, koji se lako kretao i demonstrirao tada nevjerovatnu inteligenciju, kompanija WowWee je kreirala šarmantnog robotskog psića nazvanog CHiP.

Pas CHiP je namijenjen djeci starijoj od osam godina, bijele je boje sa plavim i srebrenim detaljima, a dolazi sa bazom za punjenje, lopticom SmartBall i narukvicom SmartBand.

Robotski ljubimac se kreće pomoću točkića, njegove šape su također pokretne, kao i glava. Rep i uši su napravljeni od savitljive gume. Može se naginjati bočno, naprijed i nazad, a koljena su mu fiksirana. Ipak, zahvaljujući Mecanum točkovima, veoma je pokretan i može se kretati u svakom mogućem pravcu poprilično brzo.

Iako se odlično kreće po većini podloga, robot baš i nije za vanjsku upotrebu, jer se njegovi točkovi mogu zapetljati u travi. Psić se kontroliše putem aplikacije na smartphoneu. Njegove oči su napravljene od šest kružno postavljenih LED sijalica.

Komunikacija s robotskim psom se ostvaruje i putem narukvice, tako da mu je moguće narediti da slijedi vlasnika, igra se s lopticom i slično.

CHiP može oponašati zvukove pasa kao što je lajanje, ali i slušati vlasnika te izvršavati različite naredbe. Zahvaljujući senzorima na glavi, psić veselo reaguje na maženje.

Cijena robotskog psa iznosi 199 dolara.

Vezani članci