Potrebna nadogradnja
23

Windows 8 neće podržavati reprodukciju DVD-a

Klix.ba
Microsoftov novi operativni sistem WIndows 8 neće podržavati DVD ukoliko korisnici ne kupe nadogradnju, saopćeno je iz ove kompanije.

Korisnici će morati platiti nadogradnju "Media Centra" ili preuzeti dodatni softver ukoliko žele gledati filmove na DVD-u.

Kompanija Microsoft je ranije najavila da za razliku od Windowsa 7, novi Windows 8 neće standardno imati softver "Media Centar".

Na oficijelnom Building Windows 8 blogu ovaj potez kompanije se opravdava tvrdnjom da je upotreba televizije i DVD-ja u velikom padu. Na blogu piše kako Microsoft mnogo ulaže u podršku optičkih medija za budući softver.

S druge strane, Windows 8 će podržavati online medije uključujući standarde poput H.264, VC-1, MP4, AAC, WMA, MP3, PCM i Dolby Digital Plus kodeka.

Novi "ultrabook" kompjuteri, koji će usvojiti Windows 8, nemaju ugrađen DVD uređaj, a spajanje eksternih uređaja postaje veoma rijetko. Windows 8 će biti prisutan i na tablet kompjuterima, koji također nemaju DVD uređaje

Media Centar nudi TV snimanje i pristup uslugama gladanja videosadržaja. Međutim, podaci govore da je samo 6 posto korisnika Windowsa 7 koristilo Media Centar.

Vezani članci