Tehnologija
8

Wi-Fi proslavlja 15. rođendan

Klix.ba
Prije 15 godina, tačnije 1999. godine je osnovan Wi-Fi Aliance i otvoren je put za napredak u budućnosti. Osnovalo ga je šest kompanija i to: 3Com, Aironet, Harris Semiconductor (sada Intersil), Lucent (sada Alcatel-Lucent), Nokia i Symbol Technologies (sada Motorola), a trenutno se sastoji od gotovo 650 kompanija.

U saopćenju povodom obilježavanja 15 godina Wi-Fi tehnologije, Wi-Fi Alliance navodi da je do sada certifikovano preko 22.000 proizvoda (preko 4000 telefona i tableta, 3500 TV uređaja...).

Tokom 2013. godine je prodato preko dvjie milijarde Wi-Fi uređaja, a očekuje se da će do 2020. godine ta brojka preći četiri milijarde. Posljednji podaci govore da se Wi-Fi koristi u 25 odsto domaćinstava širom svijeta.

Wi-Fi Alliance najavljuje uzbudljivu budućnost, kao i planove koji uključuju ključne elemente za nove segmente i aplikacije.

Wi-Fi će povezivati nove tipove uređaja jedne sa drugima, kao i sa Internetom, a sve je šira primjena tehnologije u Smart Home okruženjima, pametnim automobilima, kontrolnim mrežama i drugim sistemima. Ažuriranje za Wi-Fi CERTIFIED ac, trenutno najnapredniji dostupni Wi-Fi, se očekuje tokom 2015. godine.