Tehnologija
0

Web stranica koja će biti konkurencija YouTubeu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velike muzičke kompanije navodno razmatraju mogućnost pokretanja nove web stranice koja će konkurirati popularnom Googleovom servisu YouTube.

Financial Times navodi da tri velike muzičke produkcije EMI, Sony i Universal trenutno pregovaraju sa Googleom, a postoji nekoliko planova koji su vezani uz njihov novi poduhvat.

Ove kompanije čak razmišljaju da se udruže sa Hulu, web stranicom u vlasništvu NBC-a, koja emitira televizijske snimke nakon kratkih reklama. No, moguće je da će kompanije riskirati i samostalno pokrenuti novu stranicu koja će parirati YouTubeu.

Kompanije su se navodno odlučile na ovaj korak zbog toga što su video snimci Warner Brosa nedavno povučeni sa sajta, nakon što se čelnici nisu mogli dogovoriti oko odredbi novog ugovora sa Googleom.

S druge strane, EMI, Sony i Universal svaki put kada neko odgleda njihov snimak na You Tubeu dobijaju određenu proviziju. Navodno, Google nastoji da što više smanji tu naknadu i da uzme što više poreza na oglase koji su povezani sa video snimcima.